Adjuntem la proposta presentada pel Grup Municipal d’Units pel Poble a l’ajuntament de Cabanes

En aquests moments un dels temes que més preocupa als veïns de Cabanes és com afecta l’aprovació definitiva del P.A.I. “MARINA D´OR GOLF” als seus immobles i com afectarà la seua economia en els pròxims anys.

El Text refós de la Llei del Cadastre Immobiliari estableix en l’article 28.2 que el procediment de valoració col·lectiva de béns immobles d’una mateixa classe podrà iniciar-se quan, respecte a una pluralitat de béns immobles , es posen de manifest diferències substancials entre els valors de mercat i els que van servir de base per a la determinació dels valors cadastrals vigents, ja siga com a conseqüència d’una modificació en el planejament urbanístic o d’altres circumstàncies. Així, estava clar que l’esmentada aprovació definitiva del Pla Parcial determinaria que es poguera dur a terme, per part de la Direcció General del Cadastre, una ponència de valors parcial sobre els terrenys inclosos en el P.A.I. “Mundo Ilusión”, que implicaria un considerable augment del valor del sòl. La major valoració del sòl té conseqüències directes en l’Impost sobre Béns Immobles de naturalesa urbana (i el sòl Urbanitzable es considera com de caràcter urbà als efectes de la Llei del Cadastre Immobiliari, com estableix el seu article 7.2.a), però també en l’Impost de Successions i Donacions i en la possibilitat de no percebre determinades subvencions o bonificacions per part dels propietaris , ja que en tindre un valor cadastral més alt es valoraran amb major preu els immobles i implicarà una major càrrega tributària i una aparença de prosperitat econòmica que no es correspon amb la realitat .

L’empresa MARINA D´OR, urbanitzadora del P.A.I. “Mundo Ilusión” va declarar als mitjans de comunicació mitjançant un recent comunicat , que el desenvolupament del mateix es preveu entre 20 i 25 anys. Està clar que tal termini no és el previst en la Proposició Jurídic Econòmica que aquest Ajuntament va aprovar en el seu dia, però implica que durant un període molt llarg de temps els propietaris de sòl en el Sector hauran d’abonar majors quantitats en concepte d’imposts que tinguen com a base imposable aqueix sòl, sense poder edificar en el mateix, o sense saber amb certesa quan, com i a quin cost finalitzarà la urbanització íntegra del Sector.

Diversos propietaris de sòl en el Sector MARINA D´OR GOLF s’han dirigit des del mes de Juny del 2010 a aquest Ajuntament per a plantejar la problemàtica existent i sol·licitar solucions efectives que no suposen augments tributaris i teòrics augments de valor de terrenys que no es corresponen amb la demanda existent des de fa diversos anys en la zona. No hi ha prou amb una remissió a la llei cadastral , que ja coneixem, sinó una solució real a un problema que pot ser greu en el cas que s’aprove una ponència de valors sobre el Sector MARINA D´OR GOLF per la Direcció General del Cadastre amb la passivitat de l’Ajuntament. .

Entenem necessària una IMMEDIATA ACTUACIÓ MUNICIPAL per a solucionar la situació que l’aprovació del P.A.I. ha generat. L’Ajuntament no pot esperar de braços creuats una ponència de valors que provoque l’augment cadastral dels terrenys del Sector MARINA D´OR GOLF amb l’excusa que és el cadastre qui la redacta. Quan la proposta de ponència arribe a l’Ajuntament per a l’emissió de l’informe que la Llei del Cadastre Immobiliari exigeix (i que no és vinculant) ha de fer-se públic a tota la població mitjançant el ban corresponent, per a poder ser escoltats mitjançant al·legacions que s’incloguen d’alguna manera en l’esmentat informe. L’organisme més beneficiat per l’augment de valoració de terrenys és el propi Ajuntament, ja que és ell qui percep les quantitats corresponents a I.B.I. , per la qual cosa si més no resulta sospitosa la passivitat que ha tingut fins aquest moment, quan potser ja s’estiga redactant l’esmentada ponència de valors sense que s’haja explicat al Cadastre la problemàtica existent. És a dir, que entre uns (Cadastre) i altres (Ajuntament) els veïns pagaran els plats trencats amb l’augment d’imposts.

SOL·LICITEM la immediata creació d’una Comissió Municipal, de la qual els Grups Municipals hi formem part, per a resoldre aquest conflicte i mantindre en tot moment informats els ciutadans , als que se’ls ha estat ocultant les conseqüències reals i immediates de l’aprovació del PAI MARINA D´OR GOLF.

Igualment, en cas de desestimar aquesta proposta, demanem ser informats per poder emprendre altres iniciatives