El grup municipal va advertir el darrer ple de la il·legalitat de fraccionar contractes per donar-los a dit



Cabanes, a 31 de gener de 2016.

Des del grup municipal d’Units pel Poble-Compromís es va advertir en el darrer ple que de nou per part de l’alcadia s’havia tornat a incórrer en una violació flagrant de la llei de contractes del sector públic, a l’haver estat durant 2014 i 2014 fraccionant intencionadament contractes de serveis per poder atorgar-los directament sense cap tipus d’oferta pública a dos únics empresaris del municipis.

     Un d’ells, de neteja, havia estat fraccionant-se des de 2014 sempre en el llindara per fer-lo passar com contracte menor, al límit dels 18.000 euros, per després de notes d’esmena per part de secretaria intervenció que advertien que eixos contractes eren fraccionaments en tota regla. A pesar dels informes contraris i advertiments repetits en els plenaris per part d’Units, es va repetir de gener a maig de 2015 el mateix contracte que s’havia fet en els darrers mesos de 2014, a pesar de saber que no podien ser objecte de pròrroga ni tindre una duració superior d’un any.

     En juny de 2015 es va tornar a fer un nou sabent de la irregularitat del mateix, i en octubre de 2015 un altre.

    El contracte de juny a setembre, per exemple, va consistir en 130 hores de màquina agranadora, a 30 euros l’hora, 644 hores de peó de manteniment, a 15 euros l’hora, 26 dies de vehicle ( a pesar d’usar en moltes ocasions vehicles municipals)  a 15 euros el dia o 182 hores de suport a la neteja de la platja a 15 euros l’hora.

     Aquestes adjudicacions s’han fet sense oferta pública de cap tipus, sense cap control per part de l’equip de govern sobre els treballs, i sabent que eren contractes que no es podien fer.

    Des d’Units es venia advertint des de fa mesos d’aquesta situació completament irregular, on en cap cas s’ha posat en dubte el treball de les empreses ni el resultat obtingut, sinó la falta de respecte de l’equip de govern per les normativa vigent i el no deixar a altres empreses del municipi a optar a aquests treballs.

 

En 2015 l’empresa encarregada de la neteja ( a pesar de tindre un excel·lent brigada de peons municipals o contractar emprees de neteja per esdeveniments especials), va ser contractada en sucessius fraccionaments amb més de 66.000 euros, i en el cas de neteja de la plata, de 19.000 en 2014 o més de 40.000 en 2015.  Dins d’un procediment transparent, d’oferta pública, possiblement en molts casos serien les mateixes empreses qui pogueren presentar les millors ofertes i capacitat, però aleshores s’hauria fet de manera transparent i correcta.

 

PROPOSTA D’UNIT PER ACABAR AMB AQUESTA SITUACIÓ.
Units pel poble ha fet seua la proposta presentada per Compromís al veí municipi d’Orpesa i es registrarà la següent moció a  l’ajuntament.

Són molts els treballadors en atur i les empreses de construcció que es queixen amargament de la falta d’interès que té el govern local a donar treball a les empreses locals de manera equitativa i repartida. Cal buscar un sistema que acabe amb l’actual atorgament digital i en el qual totes les empreses i autònoms de Cabanes la Ribera puguen optar a aquests contractes,  i no sols persones “seleccionades” a dit per l’equip de Govern del PP.

 

El Reial decret Legislatiu 3/2011 assenyala diverses modalitats de contractes i d’entre aquestes destaquem dos: el contracte menor i el contracte a través del procediment negociat sense publicitat.

El contracte menor permet adjudicar directament el treball a una empresa sempre que les quantitats màximes facturades dins del mateix any no siguen superiors a les següents:

Obres50.000 €

Serveis18.000 €

Subministraments18.000 €
El contracte menor permet contractar directament a una empresa i el PP ho utilitza per triar a aquella que li és més afí. Una vegada s’aprova el pressupost s’efectua l’obra i es paga. Per part d’Units pel Poble- Compromís proposem informar de totes les obres de contracte menor a TOTES les empreses de construcció, electricistes, lampistes, etc. i que tots passen pressupost. L’ajuntament, per la competència de les ofertes presentades, s’estalviaria molts diners i repartiria el treball per a tots, no només per a unes poques empreses.

Una altra possibilitat de contracte és a través del procediment negociat sense publicitat que permet contractar per les quantitats màximes següents (dins del mateix any).

Obres 200.000 €
Serveis 60.000 €
Subministraments60.000 €

Dins del procediment negociat sense publicitat les quantitats econòmiques, augmenten considerablement. Segons la llei cal demanar un mínim de tres pressupostos, però no marca màxims. I amb aquest procediment també es podria convidar a totes les empresa de Cabanes i la Ribera. Com es pot comprovar, la legislació per a la contractacions municipals, permet més possibilitats de les quals utilitza el PP . Per part d’Units pel Poble- Compromís assumim el compromís públic, perquè totes les obres de l’ajuntament reverteixin en benefici de TOTES les empreses i treballadors de Cabanes i la Ribera Per sentit comú i per sensibilitat amb tota la gent que ho està passant malament per la crisi.

Per tot l’exposat, es proposa l’adopció dels acords següents:

Primer.- Que per part de l’Ajuntament de Cabanes es faça un procediment de notificació a totes les empreses que puguen estar interessades i que tinguen domicili fiscal al terme municipal de Cabanes i no estiguen impedides a ser contractistes amb l’administració pública, ja siga concurs, procediment negociat o adjudicació directa.

Segon- Donar trasllat del present acord a totes les empreses que tinguen domicili fiscal al terme municipal Cabanes.