El Consell reivindica ara l’oblidat Parc Temàtic Mundo Ilusión i el qualifica de “projecte bàsic per al “desenrotllament” socioeconòmic i turístic de la província

Compromís recorda que els terrenys se li lleven als propietaris sense cap compensació i tindrien un valor de 32 milions d’euros

 

La diputada autonòmica de Compromís, Mireia Mollà, a instàncies del Grup Municipal d’Units pel Poble-Compromís, va enregistrar una pregunta escrita adreçada al Consell on es demanava una solució respecte a la greu hipoteca que suposava per als propietaria afectats pel PAI Marina d’Or Golf, el mantindre en vigor el conveni interadministratiu per regalar a la Generalitat el sòl per a fer un parc temàtic.

Tal i com exposava Mollà en la seua pregunta, el 13 d’octubre de 2004, el conseller d’Economia, el president de la Diputació i els alcaldes de Cabanes i Orpesa van signar un conveni per a desenvolupar del projecte del Parc Temàtic de Mundo Ilusión, a construir en el terme municipal de Cabanes, junt a la zona que es pretenia desenvolupar com PAI. El conveni es signava entre altres arguments, perquè la Generalitat veia com un objectiu prioritari la construcció d’aquest centre d’oci. “Aquell conveni indicava que, a través de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana. SA, “es redactarà i executarà el projecte del Centre d’Oci Mundo Ilusión,”  i la clàusula deia clarament els propietaris del sòl del PAI han de cedir gratuïtament a la Generalitat la superfície de terrenys sobre els quals se situarà el futur Centre d’Oci Mundo Ilusión, 800.000 metres quadrats.”


Mollà incidia en el fet que aquest sòl, no s’expropia com va fer la Generalitat, amb Terra Mítica, sinó que ací, directament, se li lleva sense cap indemnització als propietaris, la qual cosa és furtar la propietat d’un sòl, que d’haver-se desenvolupat el PAI, tindria un valor segons la valoració dels terrenys que va fer la adjucatària, de 30 € el m2, o siga, 24.000.000 d’euros, per al Consell, per a un parc temàtic que han descartat reiteradament  fer. “Ara, amb el PAI anul·lat reiteradament, amb l’empresa adjudicatària del PAI en concurs de creditors, i amb la nul·la intenció del Consell de fer cap parc temàtic ( en 2010 es va liquidar la empresa pública que havia de desenvolupar el Parc) , és el moment de deixar sense efecte aquest conveni, que malgrat tot, segueix en vigor; si es reprenguera el PAI, els propietaris haurien de cedir aquest sòl, perquè el Consell no faça res. Què farien amb 800.000 m2 llevat als veïns?.

 

Des de Compromís es ve defensant que ara, mantindre aquesta obligació sobre aquest sòl, que no està desenvolupat però que cadastralment ja anys fa tributar als propietaris un IBI, plusvàlues o impostos de successions com urbà a tots els efectes, és una càrrega més que desvirtua el valor real del sòl., si algun dia, al Consell se li ocorre fer amb diners públics un parc temàtica en les comarques de Castelló, visc com ha canviat al panorama durant aquests anys, entenem hauria de començar de zero; veient si és viable o no invertir diners públics en aquestes activitats vist el precedent de Terra Mítica, veient que llevar-li aquest “peatge” al PAI Marina d’Or Golf no el perjudica sinó tot el contrari i no és cap impediment la desaparició de la cessió del sòl per fer el PAI, i sobretot, pagant als propietaris del sòl el seu just preu.

Per aixó Mollà preguntar si veu just el Consell a data d’avui mantindre aquesta hipoteca de futur amb els propietaris del sòl, i fer-los perdre potencialment 32 milions d’euros per a no es sap què, per  quin motiu si el Consell pensa fer un parc temàtic, no opta per expropiar o comprar el sòl, saber si pensa encara el Consell que és viable fer un parc temàtic, i si en cas de no fer el parc temàtic, què pensa fer amb aquest sòl, si pensa vendre’l o regalar-lo a algú, o si pesa el Consell promoure la suspensió o anul·lació d’aquest conveni.

La resposta que dóna el Conseller d’Hisenda i Administració Pública reconeix que el  PAI està anul·lat pels TSJ i pendent de recurs davant del Suprem, i serà necessària en un futur l’aprovació definitiva dels PAIS pels ajuntaments i l’adjudicació definitiva a l’agent urbanitzador ( per tant, tota la publicitat gratuïta de la possible venda del PAI a fons de Qatar no tindria cap sentit).

Diu el Conseller que el PAI en cas de superar l’anul·lació,necessitaria la tramitació i l’aprovació del projecte d’urbanització i reparcel·lació, i un “adquirits” els terrenys, es podrà complir en conveni del 2004 i que els propietaris donen gratuïtament per fer el Parc Temàtic Mundo Ilusión.  I diu explícitament que no es preveu la renúncia a la cessió gratuïta dels 800.000 m2 ni a la realització d’este projecte que el qualifica de bàsic per al “desenrotllament” socioeconòmic i turístic de les poblacions afectades i de la província.

Des de Cabanes, el regidor de Compromís-Units pel Poble, Carles Mulet ha reiterat que “ furtar, perquè sols es pot qualificar així, 800.000 m2 als veïns, per a un parc temàtic que ja fa anys van descartar que farien, i que no volen explicar si serà de gestió privada o pública, i mantindre a hores d’ara eixa quimera de projecte, és insultat. Si algú vol eixos terrenys, que li’ls pague a la gent, i si algú vol fer un parc temàtic, que siga amb el risc dels seus diners i no amb diners públics. Tot el demés, és una estafa monumentalresposta 40755 re 88863 mundo ilusi_n

Arxivat en: Barri de l'Estació, Comarcal, Cultura i Educació, Economia i Ocupació, fotodenúncia, General, Miravet, Mocions, Moviments Socials, Mundo Ilusión, Nacional, propostes, Ribera, Sanitat i Benestar Social, Temes, Torre de la Sal, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *