Cabanes 04 de juny  de 2012. En desembre de 2011, el grup municipal d’Units pel Poble presentava una moció alertant dels riscs d’ensorrament que patia el Castell de Miravet, després de l’informe fet a títol personal per un arquitecte del municipi. El PP va votar en contra de la moció per “entendre que era un bé privat” tot i que la moció incorporava la normativa del que diu la Llei de Patrimoni Cultural valencià.

            El tema va ser traslladat al Consell de la Generalitat i a les Corts Valencianes per part d’Units pel Poble, i aixó va ocasionar que s’evitara la paràlisi municipi, i que els tècnics de la Conselleria de Cultura visitaren el castell. Així, es va haver de remetre una comunicació al propietari privat del Castell en la qual se li informava que havia de tindre el monument en condicions, declarat Bé d’Interés Cultural,. El propietari va respondre a l’ajuntament, en febrer, dient que “cedia” el castell a l’ajuntament.

            Davant aquesta resposta, des de l’ajuntament se li va demanar explicara què volia dir amb eixa cessió, i a hores d’ara encara no es té cap resposta oficial. En el darrer ple ordinari de la setmana passada, l’alcalde encara no tenia cap informe de la visita dels tècnics de Conselleria, informe que per altra banda sí havia aconseguit Units pel Poble,

La Consellera de Cultura, Lola Johnson, en una resposta parlamentària a la diputada de Compromís Mònica Oltra diu que “ La visita al Castell de Miravet es va realitzar el 17 d’abril de 2012, per part de tècnics de la Direcció Territorial de Cultura i de l’ajuntament de Cabanes, . Es va poder constatar la dificultat de l’accés al castell, que no té ni camí ni senda que arribe fins a este

 Les conseqüències de la visita han sigut:

          Necessitat de realitzar gestionar amb la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient per a estudiar la possibilitat de realitzar un camí d’accés al castell de Miravet, en el Parc Natural del Desert de les Palmes.

          Tancar el castell i senyalitzar-lo convenientment. Esta obra correspondria al propietari o, si és el cas, de forma subsidiària a l’ajuntament de Cabanes.

          Realitzar un estudi previ consistent en un alçament de plànols, estudi de fàbriques i patologies existents, així com d’actuacions d’emergència”

Des d’Units pel Poble, es va demanar en el plenari, que vistes les primeres conclusions de Cultura, cal que l’ajuntament moga fitxa, i que si es sol·licite ja la intervenció d’Infraestructures, que s’estudie seriosament la cessió proposada pel propietari, i que s’analitzen els ajuts d’altres administracions a les quals es pot optar per recuperar el monument i si es dóna el cas, generar llocs de treball amb la seua restauració, com ha passat amb els treballs finançats per la Diputació als castells de Morella o Alcalà de Xivert.

            Des d’Units s’ha recordat que tot i que l’ajuntament possiblement no té capacitat econòmica per actuar, si que té la possibilitat de treballar per obtindre inversions d’altres administracions. Gràcies a Units pel Poble, l’assumpte continua viu.