Després de 12 anys d’autoritarisme i menyspreu a les formes democràtiques i a l’oposició, ahir per la vesprada es celebrava el primer ple després del d’investidura.

El to, correcció, i capacitat de diàleg del nou alcalde i dels grups de l’oposició van presidir el ple.

Units pel Poble: Compromís Municipal es va constituir com a grup municipal, sent el majoritari de l’oposició en quant a vots. L’alcalde es va comprometre a dotar al cada grup de dependències municipals on poder treballar ( en l’actualitat recuits en un “zulo” de difícil accés i ple de papers, impossible per reunir-se en ningú)

Els plenaris, com veníem demanant, tornen a les vesprades, a les 7, pel que ara la gent podrà anar d’oient i escoltar i vore a l’ajuntament en Ple ( l’anterior alcalde va imposar fer-les a les 12 del migdia). També és molt important que les sessions ordinàries seran bimensuals i no trimestrals com ara, per tant,es podrà participar més amb mocions i precs i preguntes. Igualment, la proposta feta de que en els plens ordinaris puga intervindre la gent, no va ser rebutjada, tant de bo finalment ho accepte. Era també d’aplaudir el fet que s’haguera anunciat per internet i per bans municipals la celebració d’aquest primer ple.

Es van constituir les Comissions informatives d’Urbanisme, Hisenda i Festes. L’anterior alcalde va eliminar totes en un primer moment, després es va vore obligat per llei a recuperar la d’Hisenda, i la d’Urbanisme va tornar sols després de molt de temps, ara es recupera també la de Festes; per tant, l’oposició tindrem més participació i informació. Vam aplaudir aquesta decisió.

L’alcalde venia amb una proposta tancada de nomenament de representants de l’ajuntament en altres organismes, Ruralter-Leader, consorci de bombers, Pla Zonal de residus, Consell Agrari, Consell Escolar, i associacions locals, on tots els nomenaments eren de regidors del PP, li vam valorar que haguera estat millor repartir entre tota la corporació la representació en llocs simbòlics com aquests, o altres que puguen ser puntuals, confiem que eixe punt es corregisca.

El punt on es vam posicionar en contra va ser en el de cada regidor del PP vaja a cobrar 300 euros al mes nets per dedicació parcial d’un dia a la setmana; perquè entenem que en la situació econòmica dels ajuntaments i la crisi generalitzada, carregar eixa despesa, i fer-lo sense consens, no era correcte: tots els regidors, de l’oposició i del govern, anem a perdre molt de temps per treballar per al poble, i valoràvem que això no ha de tindre cap remuneració econòmica, i haver-se pogut discutir abans en una Junta de Portaveus. L’alcalde cobrarà 2400 euros bruts en 14 pagues, El regidor amb dedicació parcial 910,75 nets 14 pagues, cada regidor del PP 300 euros , i les assistències a ple l’alcalde se les rebaixa a la meitat del que cobrava l’anterior ( ara cobrarà 100 euros ), i tots els regidors 60 euros per assistir a cada ple.

Per cada junta de Govern (sols formen part regidors del PP), l’alcalde cobrarà 100 euros i els regidors 50, i per cada assistència a comissió informatives, 50 l’alcalde o qui la presideix i 40 els regidors , en tots aquests casos, l’alcalde també cobrarà la meitat que els anteriors. En les tres comissions informatives, seran membres 4 regidors del PP, 1 d’Units i 1 del PSOE.

L’alcalde va anunciar la convocatòria en breu d’una Junta de Portaveus, figura que l’anterior alcalde havia eliminat també. En definitiva, la democràcia sembla haver tornat a l’ajuntament de Cabanes