Ribera de Cabanes 18 d’octubre de 2012. Els veïns del barri de l’Estació de la Ribera de Cabanes, vénen demanant solucions des de fa temps a l’ajuntament sobre l’estat d’abandó del mateix i de la pròpia estació de ferrocarrils que dóna nom al barri.

            L’estat d’abandó de l’estació està provocant despreniments de teules quant hi ha ventades, posant en perill als veïns i els vehicles, i el mal estat de la teulada pot acabar per ensorrar un edifici singular de gran valor històric per al municipi.

            Igualment, l’estat d’abandó mostra voreres envaïdes  pel baladre que no s’ha tallat des de que va ser plantat i impedeix circular per ella als vianants, o matalaps  i tot tipus de residus abandonats junt a contenidors o les vores dels camins. Alguns d’aquests abandonaments duen en el lloc des de maig passat, i s’ha comunitat a l’ajuntament que no ha fet res per solucionar el problema.

            Des d’Units pel Poble es demana la immediata neteja del barri i condicionament dels seus espais públics, ja que és una part més del municipi amb els mateixos drets i obligacions que la resta.

            Igualment, la formació presentarà en el proper plenari una proposta per que s’estudie la titularitat de l’estació ( en teoria de Renfe-Adif) i les opcions per poder recuperar-la, si bé en 2008 es va demanar infructuosament per part de l’ajuntament la recuperació com estació d’ús normal en la xarxa de regionals Castelló-Vinaròs, l’opció més immediata podria ser la recuperació d’aquesta estació com edifici històric i singular.

            “l’Estació de Cabanes” va tindre el seu màxim auge econòmic en els anys de la postguerra, els anys 40 i 50 del segle passat, sent la principal via d’eixida de mercaderies i de circulació de llarg recorregut de veïns. Tot i la distància del casc urbà, va tindre un paper fonamental per al municipi. Al voltant d’ella va aparèixer el barri de l’Estació, en front de la població de la Venta, principal nucli dels que component la Ribera de Cabanes.

            Recuperar aquesta estació, arquitectònicament destacable per haver mantingut  els elements i imatge de les estacions de primeries del segle passat, podia destinar-se per a qualsevol ús com ara museístic ( des del món ferroviari a ser un centre d’interpretació de Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, o tindre qualsevol ús veïnal. El que seria una barbaritat és nou moure els dits des de l’ajuntament i deixar que s’enderroque l’estació, i que siga al mateix temps un perill pel seu mal estat.