Cabanes 21 de febrer de 2012 . En octubre de 2011, tant el Grup Municipal d’Units pel Poble com PSPV-PSOE; van presentar sengles mocions en contra de les incineradores, el PP va demanar paralitzar les dues i es comprometre fer un text de consens entre els tres grups per aprovar-la definitivament. Es va passar un esborrany que va ser contestat pels grups, i els mesos passaven i el PP no volia dur la moció al ple per aprovar-la, sempre amb excuses sobre si es tractava o no d’un problema urgent, o amb el compromís que en el proper sí.

Aplegats a aquesta paràlisi, el grup municipal d’Units pel Poble va presentar, per al ple del proper dijous, una moció pròpia tornant a demanar el rebuig a les incineradores. Sols després d’aquesta acció, el PP ha acceptat incloure la moció de consens en l’ordre del dia, per evitar es vote la d’Units que era més dràstica al demanar al Consell que rebutge la incineració de residus.

LA moció replega els punts mínims que demanava Units, que era un posicionament clar per evitar qualsevol tipus d’aquestes instal·lacions en qualsevol lloc de terme, independentment de la catalogació que tinga el polígon industrial, secundar les protestes de l’Alcora i mostrar el rebuig als pobles limítrofs amb Cabanes per que aquests puguen instal.lar incineradores que posen en perill l’aire del municipi.

Adjuntem la moció que tant ha costat acceptar, i que es debatrà en el proper ple del dijous

AL PLE MUNICIPAL

Francisco Artola Escuriola, portaveu del Grup Municipal Popular; Carles Mulet García, portaveu del Grup Municipal Units pel Poble: Compromís Municipal i Virginia Martí Sidro, portaveu del Grup Municipal Socialista en l’Ajuntament de Cabanes, d’acord amb la legislació vigent, presenten davant del Ple municipal la següent

MOCIÓ DE SUPORT A l’ALCORA CONTRA LA INSTAL·LACIÓ D’UNA INCINERADORA DE RESIDUS TÒXICS I PERILLOSOS I FER DE CABANES UN MUNICIPI LLIURE D’ESTES INSTAL·LACIONS

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El passat dia 13 de setembre es va debatre i va aprovar en la Diputació Provincial de Castelló per unanimitat de tots els grups polítics una moció per a mostrar el rebuig dels diputats i diputades provincials a la construcció i posada en marxa d’una planta incineradora a L’Alcora, a l’entendre que la presència d’una instal·lació d’este tipus dificultarà altres projectes de desenrotllament econòmic, rural i mediambiental sostenible, no sols en el municipi de L’Alcora sinó també en els municipis limítrofs i pròxims.

En el cas de Cabanes, el PSPV i Units pel Poble van presentar sengles mocions contra estes instal·lacions, per la qual cosa la decisió dels grups municipals va ser la de consensuar un document conjunt. A més, l’equip de govern va anunciar en el Ple d’octubre la seua decisió de modificar la qualificació del polígon industrial en els graus necessaris per a impedir estes instal·lacions en el terme municipal.

No és la primera vegada que en la província de Castelló i concretament a Cabanes es planteja el rebuig de la població a este tipus d’instal·lacions, per la qual cosa tenint en compte el consens en el cas de la incineradora de L’Alcora aconseguit en la Diputació Provincial, així com en altres ajuntaments de la província, es presenta al Ple municipal els següents

ACORDS

PRIMER. Recolzar el recurs d’alçada presentat per l’Ajuntament de L’Alcora contra la Direcció General contra el Canvi Climàtic per la qual s’atorga a la mercantil Reyval Ambient S.L. l’autorització ambiental integrada per a la instal·lació d’emmagatzemament i tractament de residus perillosos i no perillosos que inclou la instal·lació d’una incineradora de residus tòxics i perillosos.

SEGON. Traslladar d’este acord a la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Vivenda, així com a l’Ajuntament de L’Alcora.

TERCER. Iniciar l’estudi dels graus de les activitats o indústries susceptibles d’instal·lar-se en esta localitat, de manera que no resulten nocives per al medi ambient.

QUART. L’Ajuntament en Ple acorda manifestar la seua voluntat de rebuig al fet que qualsevol tipus d’estes instal·lacions puga ubicar-se en el terme municipal, independentment de la qualificació que puga obtindre el polígon industrial ni que tampoc es puga ubicar per mitjà de cap Declaració d’Interés Comunitari, ni cap altra tramitació, en altres zones que no siguen el polígon industrial.

QUINT. Igualment l’Ajuntament en Ple traslladarà este acord de tots els grups polítics a la resta de municipis a fi que, en la mesura que siga possible, es puga evitar que estes instal·lacions s’ubiquen en termes municipals veïns que puguen perjudicar igualment els interessos de Cabanes.

SEXT. Al mateix temps, es traslladarà este acord a la Conselleria d’Infraestructures.