Cabanes. 15de novembre de 2011. Amb els vots en contra de l’oposició, el PP aprovava ahir una modificació de l’ordenança de l’IBI que no soluciona els efectes que tindrà sobre els veïns haver aprovat la nova ponència de valors que afecta al PAI Marina d’Or Golf de 15 milions de metres quadrats.


Des de l’equip de govern es va justificar que amb aquesta nova ordenança “sols” es pensava recaptar 40.000 euros més entre els veïns, però no es va aportar cap informe tècnic que corroborar que la xifra era aquesta o un altra, sent igualment injust haver-se de pagar més

Units pel Poble ja va demanar que es creara una nova ordenança per poder fer front a la nova realitat on 15 milions començaran a pagar l’IBI, i van demanar una comissió per fer una proposta de Consens, el PP va votar en contra de la moció, ens presenta una proposta corrents ara, que no replega el que es demanàva

Reducció del % : Del 0,70 % de l’IBI urbà es “baixa” a un 0,65%, una burla, ja que els veïns no notaran absolutament res,si abans pagaven per unes finques, ara si en tenen altres afectades pel PAI, a final d’any pagaran en IBI molt més. Igualment, l’IBI de rústica no es modifica i queda en un 0,80%,

Hi havia opcions, què diu la llei ?

1. El tipo de gravamen mínimo y supletorio será el 0,4 % cuando se trate de bienes inmuebles urbanos y el 0,3 % cuando se trate de bienes inmuebles rústicos, y el máximo será el 1,10 % para los urbanos y 0,90 % para los rústicos.

Pensem que si bona part del terme va a pagar com urbana, perfectament es pot baixar l’IBI al 0,4% i no al 0,65%, si realment el que volem no és recaptar més.

Per a fer el pressuposts de 2012 imaginem la TAG haurà fet números, i sabrà quan es va a recaptar més amb la nova ponència. Preguem donen números:

1. Quant es cobra ara en IBI rústica+ Urbana

2. quant es cobrarà ara amb la rústica i la nova urbana passat del 0.70 % al 0,65% però sumant-li els 15 milions de m2 quadrats que sumarem com urbana.

Mirar la diferència entre els que es cobrava abans i el que es cobra ara, i possiblement si que podem baixar-lo fins al 0,40 la urbana, per ingressar el mateix, o inclòs més.

Units pel Poble pensa que davant l’excepcionalitat i mala actuació del PP, possiblement mal assessorat, amb la nova ponència, ara és el moment de provar amb una ordenança que vaja als mínim, possiblement fins al 0,4 en urbana, i al 0.3 en rústica, ja que potser al final recaupte el mateix, i si no, es pot anar corregint any rere any fins aplegar a uns nivells acceptables; començar aquest any per exemple amb el 0,4 i anar modificant l’ordenança a l’alça si no es recapta el necessari,però no començar amb el 0,65 % ja de primeres.

2. REDUCCIÓ – No contemplar en l’ordenança allò que diu Artículo 67. Reducción en base imponible.

1. La reducción en la base imponible será aplicable a aquellos bienes inmuebles urbanos y rústicos que se encuentren en algunas de estas dos situaciones:

a. Inmuebles cuyo valor catastral se incremente, como consecuencia de procedimientos de valoración colectiva de carácter general en virtud de:

( parla d’una reducción a fer d’ofici i no a instàncies de l’interessat)

Si aquesta reducció en la base imposable, que també va prometre l’equip de govern, ni figura en cap lloc, no entenem com va a aplicar-la. Cal que es contemple una reducció de la base imposable en tots els PAIS paralitzats.

3 bonificació obligatòria : Article 73, obvien curiosamente una de les tres figures que tenen bonificación obligatòria:

1. Obres noves , 2. VPO. Les dos primeres les contempla, però no la tercera

3. Tendrán derecho a una bonificación del 95 % de la cuota íntegra y, en su caso, del recargo del impuesto a que se refiere el artículo 153 de esta Ley, los bienes rústicos de las cooperativas agrarias y de explotación comunitaria de la tierra, en los términos establecidos en la Ley 20/1990, de 19 de diciembre, sobre Régimen Fiscal de las Cooperativas.

Si és obligat per llei, s’ha de posar en l’ordenança, i no val l’excusa que potser ara per ara no hi haja cap bé rústic propietat d’una cooperativa agrària, ja que igualment potser no hi hagen VPO en alguns anys, i això també s’ha contemplat

4. BONIFICACIÓ POTESTATIVA:

Artículo 74. Bonificaciones potestativas.

curiosament, de les moltes possibles que hi ha sols s’aplica la de família nombrosa, que podria ser discutible ( a partir de 3 fills hi ha bonificació, per exemple, encara que siga una família amb gran capacitat econòmica, mentre que altres casos, de famílies amb 2 xiquets, per exemple, en tots els membres a l’atur, i sense cap ingrés, i amb seriosos problemes econòmics,no tindria cap bonificació, això no sembla molt just, no?.

No contemplen la resta de bonificacions possibles que contempla la llei

1. Las ordenanzas fiscales podrán regular una bonificación de hasta el 90 % de la cuota íntegra del IBI urbanos ubicados en áreas o zonas del municipio que, conforme a la legislación y planeamiento urbanísticos, correspondan a asentamientos de población singularizados por su vinculación o preeminencia de actividades primarias de carácter agrícola, ganadero, forestal, pesquero o análogas y que dispongan de un nivel de servicios de competencia municipal, infraestructuras o equipamientos colectivos inferior al existente en las áreas o zonas consolidadas del municipio, siempre que sus características económicas aconsejen una especial protección. ( pensem en zones de la ribera per exemple, abandonades en quan a inversió,)

– 2. Los ayuntamientos mediante ordenanza podrán regular una bonificación de hasta el 95 % de la cuota íntegra del impuesto a favor de inmuebles de organismos públicos de investigación y los de enseñanza universitaria.( ojalà això ajudara a vindre més CIBIMA o alguna seu de la UJI)

3. Los ayuntamientos mediante ordenanza podrán regular una bonificación de hasta el 90 % de la cuota íntegra del impuesto a favor de cada grupo de bienes inmuebles de características especiales. I ací tenim molt de marge

5. Las ordenanzas fiscales podrán regular una bonificación de hasta el 50 % de la cuota íntegra del impuesto para los bienes inmuebles en los que se hayan instalado sistemas para el aprovechamiento térmico o eléctrico de la energía proveniente del sol.

Per tant, pensem que l’ordenança és incompleta, que les bonificacions, reduccions, són insuficients. I de nou no es torna a complir la paraula donada.

Units pel poble presentarà al·legacions a aquesta ordenança i animarà als veïns a fer el mateix

+ info 605440283 http://unitspelpoble.tk/ unitspelpoble@gmail.com