La candidatura electora, per Cabanes i la Ribera Units pel poble , ha explicat avui que entre les seues prioritats per al municipi està fer-lo en un referent turític de primer ordre, i poder generar al voltant d’aquest sector llocs estable d’ocupació.
Per a tal fi, segons Units pel poble, cal potenciar i posar en valor, a banda de tot el patrimoni ambiental, el gran potencial històric i arquitectònic, i per això s’ha posat especial interés en donar un ús en aquest sentit a l’edifici històric artístic més antic i interessant dels que coserva en peu el municipi, referint-se a l’esglèsia- fortalesa d’Albalat, i de les quatre torres vigies medievals existents en l’àmbit de la Ribera, la de la Sal, la dels Gats, del Carme i del Carmelet.
L’esglesia d’Albatat, començada en el segle XIII als peus del xastell del mateix nom, amb elements d’antic temple però també de lloc fortificat front a les invasions pirates, compta b una interessant nau, un curiós absis, així com tot els elements de defensa com la torre annexa, els merlets, i troneres.
Des de la seua correcta i encertada restauració en els anys 80, aquest monument, aïllat dels nuclis de població de Cabanes i la Ribera, no ha estat ni aprofitat ni posat en valor. El condicionament dels vials d’accés i l’entorn és positiva, però si no se li dóna una programació i contingut, estarem encara amb aquesta joia sent una desconegut per bona gent, ja no sols de la comarca, sinó del propi municipi. Igualment, les torres vigia, algunes de propietat privada, no poden ser visitades en el seu interior.
Tant l’esglèsia com les quatre torres, erigides per organitzar la defensa dels atacs pirates al litoral , fortalesa està catalogada com a BIC, i que la Llei 4/1998, de 11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, en el seu Article 32. referent Règim de visites. , diu clarament que : 1. Per a fer possible l’adequat coneixement i difusió pública dels béns del patrimoni cultural valencià, els propietaris i posseïdors per qualsevol títol de béns immobles declarats d’interès cultural haurien de facilitar la visita pública d’aquests, almenys, durant quatre dies al mes, en dies i horari predeterminats, que es faran públics amb la difusió adequada tant en mitjans de comunicació com en centres d’informació turística i cultural.
Per eixe motiu, Units pel poble defensa de determinar un horari fixe d’obertura, organitzant visites guiades o explicades tant a l’esglèsia com al Castell d’Albalat, a les torres, previ acord amb els propietaris d’aquestes últimes, i poder programar actes com exposicions, o concerts de manera puntual, amb un bona programació cultural”