El grup municipal d’Units pel Poble-Compromís, presentarà un seguit de propostes a l’ajuntament de Cabanes per demanar una major implicació de l’administració autonòmica amb els dos parcs naturals del municipi; Desert de les Palmes i el Prat.

La primera d’elles incideix en declarar-la zona d’espacial protecció, per poder optar a més inversions i actuacions, i altres incidiran en la necessitat d’invertir i aprofitar aquests indrets.

La política mediambiental dels successius governs autonòmics ( començant pel PSOE i les del PP) s’han basat en simplement delimitar zones de protecció, i imposar limitacions als usos, però sense cap projecte per aprofitar i revertir eixa declaració per a les poblacions, que en lloc de tindre fonts de riquesa per tindre espais protegits, ho han vist sempre com a una càrrega i impediment.  L’aprofitament d’aquests espais com reclam turístic, per encetar noves activitats econòmiques sostenibles, de generar llocs de treball, ha quedat sempre enrere, per això es presentaran propostes per demanar una major implicació autonòmic en fer d’aquests espais naturals, un motor econòmic per la població.

MOCIÓ XARXA NATURA 2000

Exposició de motius:

La Xarxa Natura2000, ha estat considerada com la més potent i ambiciosa eina de conservació de la Biodiversitat que mai ha existit a Europa. Malgrat ser reconeguda com un instrument bàsic i imprescindible per a la conservació del patrimoni mediambiental, la seva aplicació s’ha caracteritzat per un preocupant retard. Atès que l’impuls de les administracions és determinant per a la seva implementació, són els diferents governs que havien d’impulsar el procés de designació d’espais els responsables del compliment o incompliment dels terminis establerts en la Directiva de Hàbitats.

 

 

La Xarxa Natura 2000 es va crear a l’empara de la Directiva de Hàbitats (92/43/CEE) i de la Directiva d’Aus (79/403/CEE). De les mateixes es deriva l’obligació per part dels estats membres de designar i protegir una xarxa d’espais per garantir la conservació de les espècies i hàbitats més amenaçats de la Unió Europea: de la Directiva d’Aus deriva l’obligació d’establir les Zones de Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) per garantir la conservació de les poblacions d’aus a Europa, de la Directiva d’Hàbitats procedia l’obligació d’establir els Llocs d’importància Comunitària (LIC) que permeten garantir la conservació de les espècies de la fauna i flora i hàbitats naturals i semi-naturals d’interès comunitari, els llistats estan recollits en els annexos I i II de la Directiva d’Hàbitats, i la declaració és pas previ i necessari per a l’establiment de les Zones Especials de Conservació.

 

 

 

 

Sis anys després de la publicació de la llista definitiva de llocs d’interès comunitari per territoris biogeogràfics, els estats membres han de declarar aquests LIC com a Zones Especials de Conservació (ZEC), exigint per a aquests espais l’elaboració d’un pla de gestió que reculli els requisits establerts en les Normatives europees.

 

En el cas de l’Estat Espanyol, corresponia a les administracions autonòmiques la realització del llistat de Llocs d’Interès Comunitari. Aquest llistat, pel que fa als LIC en territori valencià, és aprovat per la Comissió Europea el 19 de juliol de 2006.

 

Transcorreguts més de 12 anys des de la remissió pel Govern Valencià de la proposta corregida al MIMAN, i abans que res i especialment, transcorregut any i mig des de la finalització del termini abans esmentat, que establia que sis anys després de la aprovació dels Llocs d’ Importància Comunitària (LIC), mitjançant la publicació dels llistats per part de la Comissió Europea, aquests s’havien de declarar com a Zones Especials de Conservació, termini que, en el cas concret de l’espai biogeogràfic on està inclòs el territori valencià, vol dir que abans de juliol del 2012 s’haurien d’haver declarat tots els LIC com a Zones Especials de Conservació (ZEC), juntament amb el seu corresponent pla de gestió.

 

En el cas del territori valencià, el Govern Valencià, després de transcorregut un any i mig de la finalització del termini establert, només ha declarat com a Zones Especials de Conservació a 17 Ha de les 685. 862 Ha que ha de declarar i dotar de plans de gestió.

 

A més, les úniques zones declarades com a ZEC fins al dia d’avui pel Govern Valencià corresponen exclusivament amb cavitats amb presència de rates penades, i la legislació i normes de gestió des els quals és basen en treballs previs.

 

Al respecte, cal recordar que és necessari perquè els processos siguen vàlids, respectar el requerit en les normes europees, que estableixen que la redacció dels plans de gestió de les ZEC no poden consistir en la simple adaptació automàtica dels plans de gestió existents prèviament

 

Al municipi disposem de dos LICs dins de la llista de la Xarxa Natura 2000, el Desert de les Palmes i el Prat de Cabanes-Torreblanca.

 

 

Es per tot açò que es  proposa els següents

 

 

 

ACORDS

 

PRIMER.- Instar a la Conselleria d’infraestructures, Territori i  Medi Ambient a declarar aquests dos llocs d’interès comunitari (LICs) com ZECs (zones d’especial conservació), ja que és el requisit per conservar i protegir les espècies i hàbitats, a més de dotar-los del corresponent pla de gestió, tant del Desert de Les Palmes com del Prat de Cabanes-Torreblanca; i així donar-les el rang d’àrees de gran interès mediambiental.

 

SEGON.- Donar trasllat de la present moció i dels seus acords a:

 

– Al President de la Generalitat

– A la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient

– Als portaveus dels Grups Parlamentaris en Les Corts Valencianes.