07 de abril  de 2012. El Grup Municipal d’Units pel Poble registrarà una moció perquè en el proper Ple de l’ajuntament de Cabanes, es demane al Consell iniciar els tràmits per declarar Bé d’Interés Cultural (BIC) les festes de Sant Antoni en tot el territori valencià.

Segons s’ha avançat des d’Units pel Poble “ mentre a algú li pot fer gràcia intentar ridiculitzar les tradicions dels pobles, a nosaltres ens semblen parts indispensables de la nostra cultura, i pensem que en aquelles manifestacions culturals de primer ordre, cal la màxima distinció i protecció”.

Sant Antoni es ve celebrant tant a Cabanes com a la Riberades de temps immemorials- La festivitat de Sant Antoni es celebra en centenars de municipis valencians  en els dies propers al 17 de gener, i es remunta a ancestrals tradicions de molt abans del cristianisme, on el camp, i els animals eren elements  protagonistes imprescindibles per a la vida. És també la festa del foc purificador, on a més del simbolisme del qual se li puga donar ( el propi solstici d’hivern), també val per  desfer-se de les restes de les podes .

LA cristianització dels elements pagans fa que a partir del XII, aquesta festivitat es relacione amb la veneració de la figura de Sant Antoni, patró dels animals, i durant segles, ha estat present als pobles valencians, amb trets característics i únics en molts municipis, on la tipologia de les fogueres, o dels dolços que es confeccionen per a eixes dades,són un element etnològic  i cultural a protegir, més enllà de l’estricte sentit religiós, que és ultrapassat per la realitat.

Alguns municipis pel seu propi compte ja han iniciat els tràmits per demanar a la Conselleria Culturaque siga declarar BIC immaterial la seua celebració, i altres ja tenen el camí molt avançat, però precisament allà on aquesta festivitat té una força i sentit més especial, és potser en municipis menuts, on no es tenen els recursos ni la capacitat per començar els tràmits d’aquesta declaració, per això el més sensat seria que aquesta festivitat del foc i dels animals, genuïnament valenciana, obtinguera una declaració genèrica a tot el territori valencià,  que ajudara al seu manteniment, catalogació i recopilació, evitar la degradació i pèrdua de la tradició que es pateix en molts municipis.

Tenim un fenomen cultural de primer ordre, que inclòs a nivell identitari té especial força i sentit, i cal posar tots els esforços per com a mínim, donar-li aquesta catalogació, que permetria un major reconeixement.

Segons la llei de patrimoni cultural valencià, poden ser declarats béns d’interès cultural immaterials  les activitats, creacions, coneixements, pràctiques, usos i tècniques representatius de la cultura tradicional valenciana, així com aquelles manifestacions culturals que siguen expressió de les tradicions del poble valencià en les seves manifestacions musicals, artístiques o d’oci, i especialment aquelles que han estat objecte de transmissió oral i les que mantenen i potencien l’ús del valencià. La declaració es farà mitjançant decret del Consell, a proposta de la Conselleria competent en matèria de cultura.


 La declaració d’un Bé d’Interès Cultural es farà , prèvia la incoació i tramitació del corresponent procediment per la Conselleria competent en matèria de cultura. La iniciació del procediment podrà realitzar-se d’ofici o a instàncies de qualsevol persona.