Cabanes. 30 d’octubre de 2011. En el passat ple, Units pel Poble va presentar una mocio per declarar al municipi “lliure d’incineradores” i per extendre aquesta situació a tot el territori valencià, incoent també la incineració d’animals mort dins aquesta negativa.
El grup del PSOE també va presentar una moció en la qual es demanava que la província de Castelló no albergara cap incineradora. La proposta que es va aprovar en el Ple va ser que en consens dels tres grups municipals, es redactara una moció unitària al respecte.
Cal recordar que en juliol de 2010, el Consell va aprovar destinar 800.000 euros a la Mercantil Agrícola Ganadera de Castellón per un projecte que “contempla la construcció de una planta de tractament de residus ramaders a Cabanes que, amb una superfície de 40.000 metres quadrats i una potència de 500 kW, tindrà capacitat per a atendre els residus generats en les granges de la zona”, segons la pròpia nota de premsa de la Conselleria”
Aquesta societat mercantil està creada per FEPAC-ASAJA (Federació Provincial de Agricultors de Castelló), i tot i el cost que es preveu elevat, ( prova de això és l’ajut destinat per la Conselleria), el seu capital social és sols de 3000 euros. Des de l’entitat agrària s’ha mostrat el projecte, el qual defensen com innocu i positiu.
Per a Units pel Poble, aquesta activitat polèmica també caldria també evitar-se.
MOCIÓ PER FER DE CABANES UN MUNICIPI LLIURE D’INCINERADORES.
La polèmica arran l’autorització a la posada en funcionament d’una incineradora al terme municipal de l’Alcora no és nova; va ser el moviment social que va impedir que es construïren altres tantes a la Vall d’Alba o Villahermosa en el seu dia, però deixa clara la intenció del Consell d’apostar per la crema dels residus, o com eufemísticament es diu, “ valorització” , on es preveuen aquest tipus d’isntal·lacions al llarg i ample del nostre territori.
La incineració de RSU (Residus Sòlids Urbans), o de tòxics i perillosos, és una font important de contaminació ambiental, a través de les emissions tòxiques a l’aire i de les cendres, també tòxiques, que es produeixen durant aquest procés. És font de contaminació no sols pel CO2 que expulsa a l’atmosfera sinó també pels metalls pesats (plom i cadmi), les dioxines, els furans i compostos semblants (centenars de gasos estan presents en les emissions). Les incineradores de residus poden contribuir de forma important a l’increment dels nivells de plom en el medi ambient. L’acumulació del plom en el sòl i, per consegüent en les plantes, fa que l’alimentació siga una font important d’aquest element que pot provocar problemes de salut en el ser humà. L’exposició al cadmi emés per les incineradores està associat a la toxicitat per al renyó, bronquitis, infertilitat, càncer de pròstata, hipertensió i malalties vasculars. Les dioxines i els furans mereixen una especial atenció, ja que són substàncies molt persistents, és a dir, poden romandre durant segles en el medi ambient.
L’aposta per la incineració dels residus sols pot ser entesa baix el prisma de potenciar un negoci empresarial, sense buscar alternatives sostenibles per al tractament, i dins eixa òptica, quan més residus hi ha, més negoci hi ha. No es va cap a la reducció, reutilització i reciclatge de les deixalles, ni a minimitzar d’origen la seua producció, sinó que a les empreses beneficiades de les instal·lacions, busquen l’increment de deixalles i fems, mai el reduir, ocultant moltes vegades el negoci insostenible ecològicament amb suposats beneficis socials com la producció d’energia; quan molt a sovint l’energia consumida per incinerar els animals,deixalles o fems és molt superior que l’obtesa
Entenem que no és gratuïtat la crisi provocada en la gestió actual dels residus sòlids urbans, amb la clara intenció de presentar de cara a l’opinió pública a la incieració com a única eixida possible que ens queda.
Per això, el problema no és si aquesta incineradora s’ha d’ubicar a l’Alcora o a altre municipi, ja que no és un sistema net de tractament de residus ni tampoc de restes d’animals morts.
De fet, el propi ajuntament de Cabanes, en 2007, en vistes a unes eleccions municipals, va aprobar una ordenança que argumentava l’alt risc de les incineradores i prohibia sols durant un any la instal·lació d’aquestes. Ara entenem que, si les incineradores eren un risc, són tant en 2007 com ara.
Per tot això, es presenta al ple de l’ajuntament, la següent proposta d’acords:
1- L’ajuntament en ple de Cabanes declara al seu terme municipal com a municipi lliure d’incineradores de residus ni d’animals morts
2- L’ajuntament el Ple de Cabanes insta al Consell de la Generalitat a declarar a la nostra comunitat autònoma com territori lliure d’incineradores de residus.
+ info 605440283 http://unitspelpoble.tk/ [email protected]