els vots en contra de PP (4) i Ciudadanos (1) i l’abstenció del PSOE (3 vots) va impedir prospera la moció presentada per Units pel Poble Compromís, la qual sols va comptar amb els tres  vots favorables d’esta formació.

text de la moció 

AL PLE MUNICIPAL

 

Soledad Segarra i Carles Mulet, portaveu i portaveu adjunt respectivament del Grup Municipal Units pel Poble-Compromís,  a l’empara del que es disposa en l’article 116 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana (art. 97/3 ROF), presenta davant aquest Ple Corporatiu la següent:

 

 

MOCIÓ DEMOCRATITZACIÓ DE LA GUÀRDIA CIVIL. EXPOSICIÓ DE MOTIUS


Nosaltres apostem pel ple desplegament del Cos de la Policia Autonòmica com al que assumisca les competències de protecció ciutadana al nostre territori, però mentre això no passa, el cos de la Guàrdia Civil ha de funcionar dins dels paràmetres democràtics mínims.  La situació que s’està produint en el si de la Guàrdia Civil no té  precedents.

 D’una banda, és la institució millor valorada per la ciutadania i per una altra, els seus propis components manifesten contínuament les precàries condicions laborals, professionals, econòmiques, socials i de drets en les quals es troben i en les quals han de desenvolupar, dia a dia la seua important missió de salvaguardar la seguretat ciutadana i les llibertats públiques dels ciutadans de moltes ciutats i pobles.


Aquesta situació no pot passar desapercebuda a la ciutadania, que ha de conèixer de primera mà què és el que està passant en la Guàrdia Civil.  

Una de les millors maneres de saber el que passa i el que preocupa a les dones i els homes que la integren és veure quins són les reivindicacions dels seus legítims representants, agrupats entorn d’associacions
professionals representatives, algunes com AUGC, amb llarga trajectòria
reivindicativa al servei dels guàrdies civils i del conjunt de la societat.

 

De la simple   contemplació del que les associacions professionals defensen i emfatitzen com a qüestions urgents i pendents, estan, per exemple, unes condicions laborals dignes, amb jornades que respecten drets; unes retribucions que siguen justes en funció de les
especials i perilloses funcions que té encomanades; uns mitjos materials
moderns, que salvaguarden la vida i la seua integritat física; una carrera professional que realment prevalga el mèrit, la capacitat i la igualtat i .


Es tracta que el guàrdies civils siguen ciutadans d’una vegada per sempre. Que puguen manifestar-se; que puguen reivindicar una prevenció de riscos laborals real i eficaç; que puguen fer ús de les mesures de conciliació laboral i familiar, sense veure perjudicada la seua
carrera i el seu lloc de treball; que, puguen, en definitiva, expressar-se amb llibertat sense ser represaliats.


Precisament, açò és el que està passant. Els principals dirigents de l’associació professional més representativa dels guàrdies civils, AUGC, estan sotmesos a expedients disciplinaris per fer el seu treball. Per exigir dignitat per a ells i per a les seues companyes i companys en aspectes laborals, socials i professionals. Es juguen el seu treball i ho fan
per l’interès general dels seus companys i pel de tots els ciutadans, que volem una Guàrdia Civil moderna, democràtica, al servei de tota la societat i no al d’uns pocs poderosos, que defensen privilegis i prebendes.
Davant aquesta situació cal recordar que es pretén aplicar un nou Codi Penal Militar ideat pels poderosos perquè els guàrdies civils estiguen al seu servei i aïllats de la societat, sense drets i sense possibilitat de demanar-los.

Per tot l’anterior el ple de l’ajuntament assumeix els següents:
ACORDS
PRIMER: L’Ajuntament de Cabanes manifesta el seu rebuig a la utilització del règim disciplinari per a impedir que les associacions professionals defensen els drets dels guàrdies civils i perquè puguen traslladar la seua demandes a la societat civil.


SEGON: L’Ajuntament de Cabanes manifesta el seu rebuig a l’aprovació i aplicació d’un nou Codi Penal Militar als guàrdies civils en el seu quefer quotidià com a policies.


TERCER: El Ple de l’Ajuntament de Cabanes insta al Govern, al Ministre de l’Interior i al Director General de la Guàrdia Civil, en l’àmbit de les seues competències, a paralitzar l’ús de la potestat disciplinària contra dirigents d’associacions de guàrdies civils per exercir el dret d’associació professional i la llibertat d’expressió.


QUART: El Ple de l’Ajuntament de Cabanes  insta al Govern Central a millorar les condicions laborals, professionals, econòmiques, socials i els drets dels membres de la Guàrdia Civil perquè puguen exercir el seu treball policial en condicions dignes.