Esta moció havia estat reiteradament rebutjada pel PP en anteriors ocasions, ara, al perdre la majoria absoluta, també l’ha votat a favor.

 

MOCIÓ PER MODIFICAR L’ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER PRESTACIÓ DEL SERVEI DE RECOLLIDA DOMICILIÀRIA DE FEMS O RESIDUS SÒLIDS URBANS.

 

La Ordenança reguladora de la taxa per prestació del servei de recollida domiciliària de fems o residus sòlids urbans”, pel que fa a la base imposable de la taxa, establix unes quantitats fixes, amb independència de les característiques de l’immoble i dels  treballadors o habitants del mateix, la qual cosa implica que una vivenda en què només habite una persona  abona idèntica quantitat a una altra ocupada per una pluralitat de persones, la qual cosa suposa una incongruència, ja que, òbviament, es genera més residus sòlids en este segon cas. Igualment és desproporcionat assimilar un local comercial o despatx de, per exemple,  80 m2 amb un altre de 300 m2 , quan és obvi que els últims generaran més residus.

De la mateixa manera, crida l’atenció que respecte a locals industrials o tallers es faça una distinció en funció del nombre de treballadors existent i no s’aplique el mateix criteri als locals comercials o despatxos, extrem que pot generar absolutes desigualtats pels mateixos motius anteriorment exposats: es genera més residus quan major nombre de persones habita o treballa en un immoble.

I és igualment destacable el fet que la distinció entre locals industrials i tallers, d’una banda, i locals comercials i despatxos, d’un altra, no implique  una diferenciació entre els diversos tipus d’activitats a exercir en cada un d’ells, perquè es dóna la paradoxa que, per exemple, un xicotet establiment d’alimentació, d’escassa superfície, genera majors residus que una acadèmia escolar també de dimensions reduïdes, quan abonarien la mateixa quantitat.

Estes desigualtats considerant  la proporció entre residus potencialment generables i tipus d’activitats   podien evitar-se amb una major precisió del denominat “tipus de subjecte passiu”.

Hi ha ajuntaments que, respecte a locals, aplica els epígrafs, per a concretar activitats, superfícies, ubicació dels immobles  i nombre de treballadors, establint-se una escala i no una quantitat fixa dins d’uns determinats paràmetres, com este Ajuntament fa sense una altra justificació que la comoditat a l’hora de gestionar les taxes derivades de l’Ordenança.

Pel que fa a vivendes, no sols el nombre d’habitants en cada una d’elles és rellevant, sinó també les condicions d’habitabilitat de l’immoble (extrem este també aplicable als denominats “immobles i locals d’ús indeterminat, no comercials o industrials”). L’ajuntament considera que si un immoble posseïx llum o aigua ja ha de tributar com a vivenda, a pesar que és obvi, basant-se en la normativa vigent, que tal edificació no tindrà la condició de “habitable”. L’Ajuntament hauria d’establir un termini perquè els propietaris d’este tipus d’immobles aportaren un informe tècnic per a determinar la seua condició o grau d’habitabilitat  i, en el cas que s’acordara que no té tal condició , no havia de considerar-se al propietari de l’immoble com a subjecte passiu de la taxa que ens ocupa.

També cal considerar que hi ha immobles que són utilitzats únicament com a segona residència dels seus propietaris, no empadronats en la localitat, per la qual cosa haurien de tributar en un percentatge més reduït que la resta.

Com s’ha exposat, tots estos punts requerixen  com a mínim un xicotet estudi i treball  que l’Ajuntament pot fer, i que implica desigualtats com les comentades. La veritat és que s’està arribant a un punt en què els tributs municipals preocupen cada vegada més a la població i l’Ajuntament no fa res per regularitzar i adaptar les Ordenances a la realitat del Municipi i a les circumstàncies econòmiques dels veïns  Entenem que aplicar més detingudament els punts exposats és l’única forma d’evitar desequilibris econòmics injustos i emparats en les normes municipals.

 

PER TOT AIXÓ ES PROPOSA A L’AJUNTAMENT DE CABANES:

 

Que s’inicien els tramits per modificar el text de l’Ordenança en els punts assenyalats.