Cabanes 1 de setembre de 2012.  Des del Grup Municipal d’Units pel Poble, s’ha sol·licitat oficialment a l’alcaldessa del municipi, que de manera urgent convoque una junta de portaveus per analitzar els tràmits a seguir per exigir el retorn a l’ajuntament dels 99.110 euros cobrats il·legalment pels regidors del PP durant la legislatura 2007 a 2011, i per establir el sistema de retorn d’aquest diners a les arques públiques.

            Si bé des de la pròpia alcaldia es va informar que l’actual equip de govern tornaria els 17.560 euros cobrats il·legalment durant esta legislatura, no es va fer cap esment a les accions a prendre per recuperar els de l’anterior legislatura.

            Des d’Units pel Poble s’ha remarcat que la llei obliga a prendre mesures davant d’un cobrament irregular corroborat pels serveis jurídics municipals i els de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i que les entitats locals tenen l’obligació d’exercir les accions necessàries per a la defensa dels seus béns i drets.

            Des d’Units s’ha manifestat que si tots els regidors afectats durant la passada i present legislatura (13 en total), tornen tots el cobrament il·legal, dins dels terminis més còmodes que es puguen posar d’acord amb la legalitat, es donaria el cas per tancat i imputable únicament a un error per falta d’informació. En cas de no tornar-se, caldria com ajuntament i de manera urgent iniciar les accions que pertoquen per recuperar uns diners que són del poble.

            Units espera que el rubor i el comportament ètic faça innecessari que l’ajuntament prenga cap mesura adicional per recuperar els diners del poble, i ha recordat que a l’actual corporació li correspon igualment defensar els interessos del poble ( igual que si hi ha deutes o obligacions pendents des de l’anterior legislatura a l’actual li correspon fer-se càrrec, en aquest assumpte,que afecta greument al poble, li correspon també actuar, i no val amagar el cap baix l’ala)

Es podria estar davant d’un cas del delicte d’apropiació indeguda ( article 252 del Codi Penal), o de malversació de fons públics , i en cas no voler actuar, l’actual corporació estaria incurrint un cas d’abandó de destinació i de l’omissió del deure de perseguir delictes ( art 407 i següents del Codi Penal

Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.
Article 78.

1. Els membres de les Corporacions locals estan subjectes a responsabilitat civil i penal pels actes i omissions realitzats en l’exercici del seu càrrec.

Les responsabilitats s’exigiran davant els Tribunals de Justícia competents i es tramitaran pel procediment ordinari aplicable.

2. Són responsables dels acords de les Corporacions locals els membres de les mateixes que els hagueren votat favorablement.

3. Les Corporacions locals podran exigir la responsabilitat dels seus membres quan per dol o culpa greu, hagen causat danys i perjudicis a la Corporació o a tercers, si aquests hagueren sigut indemnitzats per aquella.