Cabanes 26 de setembre  de 2012. Cabanes votarà demà la moció presentada pel Grup Municipal Units pel Poble-Compromís municipal sobre la modificació de l’ordenança de l’IBI, per intentar corregir el cobrament que enguany s’ha aplicat ja als propietaris del sòl afectat pel PAI Marina d’Or Golf.  La majoria absoluta del PP determinarà si s’intenta un  model d’IBI més just o no. La moció està oberta a modificacions i esmenes dels altres grups .

 MOCIÓ PER FER UNA MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA MUNICIPAL DE L’IBI

L’any passat, el grup municipal d’Units pel Poble presentava una moció per evitar els efectes que  la nova ponència de valors dels terrenys afectats pel PAI Marina d’Or Golf anaven a ocasionar de cara al pagament de l’IBI urbà.

En aquell moment, el grup majoritari de l’ajuntament va votar en contra de la proposta al·legant que es podria revisar tots els anys, i que d’acord amb els efectes que tinguera, es miraria en un futur.

Per això, després de vist l’efecte, i tenint en compte que les bonificacions aplicades en l’actualitat aniran desapareixent progressivament, pensem necessari aplicar una sèrie de mesures i modifica l’ordenança en vigor.


Segons l’article 127 de la Llei de bases de règim local és la Junta de Govern qui aprova els projectes d’ordenances i qualsevol que afecte a l’impost esmentat ha d’estar publicada abans de l’1 de Gener de 2013 si es vol aplicar als I.B.I. de l’any que ve, ja que aqueix impost es reporta cada 1 de Gener.

El procés de confecció i aprovació d’una ordenança fiscal no és senzill, i més en un cas com aquest, en el qual les bonificacions i exempcions estan taxats en la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, el procés requereix una exposició pública pel termini mínim d’un mes perquè els afectats, tota la població en aquest cas, puguen al·legar el que estimen convenient. Eixes al·legacions han de ser estudiades i aprovades en Ple per acord de majoria simple. Però abans ha de redactar-se el model d’ordenança, que siga equitativa per a tots els veïns i corregir ara que es pot, la sagnia que ha suposat    les seues butxaques dels veins que el PP haguera aprovat  l’informe favorable a la ponència de valors. La situació econòmica actual no ha de suposar una major despesa en impostos per als veïns, sinó que des de l’Ajuntament hem de reduir les nostres despeses i també els tipus dels impostos, procurant majors bonificacions dins de la legalitat.


Per tot això, es presenta al ple de l’ajuntament, la següent
 proposta d’acords:


Primer.
 L’ajuntament en Ple aprova la immediata creació d’una comissió de treball tripartita que amb l’ajuda de la T.A.G. en matèria econòmica redacte la pertinent modificació de l’ordenança de l’IBI , en la qual es contemple  necessàriament una reducció en la base imposable de l’impost prevista en l’article 67 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals

S’intentarà que els afectats del Sector Marina D´Or Golf , i altres sectors aprovats i no desenvolupats del terme, no s’els faça pagar una contribució que no es correspon amb la realitat.

S’intentarà es coordinen les bonificacions previstes en l’Ordre Ministerial d’Economia i hisenda de 14 d’Octubre de 1998 amb els de  la Llei Reguladora d’hisendes Locals, i s’explicarà puntualment i per escrit a la població, atenent les preguntes , precs i suggeriments que puguen fer.. També es modificarà el tipus de gravamen reduint el mateix tenint en compte que la llei preveu un mínim de 0´4%.

Segon: En aquesta ordenança es regularà una bonificació de fins al 90 % de la quota íntegra de l’Impost a favor dels béns immobles urbans situats en àrees o zones del municipi que, conforme a la legislació i planejament urbanístics, corresponguen a assentaments de població singularitzats per la seua vinculació o preeminència d’activitats primàries de caràcter agrícola, ramader, forestal, pesquer o anàlogues i que disposen d’un nivell de serveis de competència municipal, infraestructures o equipaments col·lectius inferior a l’existent en les àrees o zones consolidades del municipi, sempre que les seues característiques econòmiques aconsellen una especial protecció, especificant les característiques peculiars i àmbit dels nuclis de població, àrees o zones, així com les tipologies de les construccions i usos del sòl necessaris per a l’aplicació d’aquesta bonificació i la seua durada, quantia anual i altres aspectes substantius i formals


Tercer: Igualment es regularà una bonificació de fins al 90 % de la quota íntegra de l’impost a favor d’aquells subjectes passius que ostenten la condició de titulars de família nombrosa, especificant la classe i característiques dels béns immobles al fet que afecte, durada, quantia anual i altres aspectes substantius i formals d’aquesta bonificació, així com les condicions de compatibilitat amb altres beneficis fiscals.

Quart; I també es regularà una bonificació de fins al 50 % de la quota íntegra de l’impost per als béns immobles en els quals s’hagen instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol. L’aplicació d’aquesta bonificació estarà condicionada al fet que les instal·lacions per a producció de calor incloguen col·lectors que disposen de la corresponent homologació per l’Administració competent.