03 de abril  de 2012. El regidor d’Units pel Poble en Cabanes , Diego Noel, ha comunicat  avui a l’alcalde del municipi, Francisco Artola, la necessitat de posar  a disposició tots els recursos de l’ajuntament per als veïns afectats del municipi  per les noves autoritzacions per extraure torba del Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca .
            L’ampliació de la zona per extraure torba en el Prat, pot ocasionar una transformació greu de l’actual estat de l’aiguamoll, al crear basses artificials i afectar a l’estat de les aigües, afavorint la intrusió marítima en les aigües que ara reguen les zones de conreu, entre altres efectes com és són la proliferació d’aparició de camions de gran tonatge en la zona protegida.

            Noel ha destacat, de moment a Cabanes, l’activitat de l’ajuntament s’ha limitat a enviar una carta informativa als propietaris de terrenys dels voltants de la zona de  la qual es preveu ampliar l’explotació i s’ha exposat al públic una nova Avaluació Ambiental Integrada, i es valora que es podria fer un esforç per ajudar als interessats i per exemple fer reunions informatives als veïns, que tot i no ser un tràmit obligat, si que és un gest de predisposició en ajudar als afectats.

            Per a Units pel Poble “ sabem que els tècnics municipals han elaborat un seguit d’al·legacions contra aquesta nova autorització, contractant els serveis de tècnics especialistes, i per tant, entenem que des de l’alcaldia si s’ha donat aquest pas és perquè també s’està en contra d’ampliar l’explotació d’extracció de torba dins del Prat, i per això entenem que en primer terme, s’haguera hagut de dur l’assumpte a una comissió informativa d’urbanisme, per poder defensar els interessos del poble de manera unànime, de moment no s’ha donat trasllat i informació al ple ni a l’oposició, quan en aquest tema seria desitjable un poc més de transparència”.

            Units ha traslladat a l’alcalde, que  a més d’informar com es fa ara als veïns que estan interessats, pose a la seua disposició un model d’al·legacions perquè els afectats puguen exercir el seu dret a al·legar; “en assumptes tant tècnics com aquests, els veïns no poden buscar-se la vida a vore qui els ajuda a fer al·legacions, i si l’ajuntament ha buscat a tècnics, i ha pagat per fer estudis en contra d’aquestes autoritzacions, entenem que ha de compartir-les amb els veïns, que són al fi i al cap qui les han pagades. Per això, s’ha demanat que es posen a disposició al·legacions per ser signades per qui estiga interessat, ja que tindrà més força que al·leguen conjuntament els veïns afectats i no sols l’equip de govern. La proposta és que estiguen a l’abast de tothom, al propi ajuntament, o la web municipal, models d’al·legacions, i que es puguen presentar per registre de l’ajuntament i aquest ho tramite al Consell.

Units confia en que des de l’alcaldia es posen les mesures oportunes per facilitar la defensa,als veïns que ho necessiten, si es dóna el cas.