Cabanes: Units denúncia que el PP concedeix pròrrogues il·legals per les obres de la CV-10, que haurien d’estar finalitzades el 5 de setembre.

Cabanes 16 de febrer de 2012 . L’anterior equip de govern, amb l’oposició dels veïns afectats, va decidir iniciar les obres de repavimentació de l’antiga carretera de Saragossa,ara com vial urbà, havent demanat un crèdit ICO i aplicant contribucions especials.

Les obres havien d’haver-se conclòs el passat dia 5 de setembre, segons el contracte signat. La UTE adjudicatària (BECSA SAU-PIEDRAS NATURALES RAVI SL) va demanar una primera pròrroga ampliant el termini fins el 23 de novembre, creant encara més problemes als veïns.

En data 7 de desembre, la UTE demana una suspensió temporal de les obres, la qual no li és concedida, i reclama una modificació a l’alça del contracte encarint les obres.

El 9 de gener de 2012, torna a demanar una ampliació de termini (pròrroga) i és el 24 de gener, dos mesos després d’haver expirat la segona pròrroga, quan per part de l’equip de Govern es concedeix aquesta fins al dia 10 de febrer.

En primer lloc, el dia 10 de febrer l’empresa no ha conclòs les obres, i en segon lloc, i el més important, la pròrroga concedida és complement il·legal, ja que si el dia 23 de Novembre del 2011 expirava la segona pròrroga, en aquesta data no havia acabat l’execució d’ella i, a pesar d’això, abans de l’expiració d’aquest termini no va ser acordada la seua pròrroga: ni la va demanar el contractista ni la va decretar l’Administració.

En els contractes d’obres subscrits a l’empara de la Llei de Contractes del Sector públic (aplicable al contracte que ens ocupa), la pròrroga del termini d’execució es regula en l’art. 197 LCSP, que al seu torn és desenvolupat per l’art. 100 del Reial Decret 1098/2001 de 12 d’Octubre pel qual s’aprova el Reglament General de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques, i es demostra no es pot demanar pròrroga tant de temps després d’haver conclòs el termini. L’article 196 de la Llei de Contractes del Sector Públic es refereix a la demora en l’execució dels contractes:

El propi contracte administratiu per l’execució de l’obra, signant en data 25 de març de 2011, estableix les penalitzacions per incompliment; (punt 25) 2 qual el contractista haguera incorregut en demora respecte al compliment del termini total, l’administració podrà optar indistintament per la resolució del contracte o per la imposició de les penalitat diàries previstes a l’article 196.4 LCSP: de 0.20 euros per cada 1000 euros del preu del contracte.

Entenem que no dóna lloc a la resolució del contracte per causes obvies, i sí a aplicar aquesta penalització,

Per tot això, el grup municipal d’Units pel Poble ha demanat per mitjà d’una moció al PLe

1. L’ajuntament deixe sense efecte la pròrroga demanada el 9 de Gener del 2012 per estar completament fora de la legalitat.

2. L’ajuntament inicie els tràmits per aplicar de manera urgent, les penalitzacions contemplades en la llei que li siguen imputables al contractista pels incompliment, a comptar a partir del dia 24 de novembre de 2011 inclòs aquest a raó de 0.20 euros per cada 1000 euros del preu del contracte

3. L’ajuntament inicie els tràmits per demanar responsabilitats al director d’obra per la falta de previsió a l’hora de previndre els contratemps que han pogut tant demorar l’obra, com suposar un increment en el preu.

4. L’ajuntament en ple es compromet a no incrementar les contribucions especials pels sobre costos que puguen eixir.