Cabanes: El PP obliga al propietari del Castell de Miravet a impedir el pas als visitants, mentre el promociona a FITUR com reclam turístic, i evita demanar cap ajut a les administracions per restaurar-lo.

Cabanes 12 de febrer de 2012 . En el passat ple ordinari de desembre, el PP votava en contra de la moció d’Units pel Poble que demanava una sèrie d’actuacions davant l’amenaça de runa del Castell de Miravet, alertada per un arquitecte del municipi. Al·legava el PP que com es tractava d’un immoble privat, no podien fer res.

Units va exposar tota la legislació de patrimoni cultural valencià ( mirar nota anterior http://unitspelpoble.blogspot.com/2012/01/cabanes-el-pp-rebutja-la-mocio-per.html ) amb la qual quedava clar que els propietaris i posseïdors per qualsevol títol de béns inclosos en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià estan obligats a conservar-los i a mantenir la integritat del seu valor cultural. I la moció demanava que l’ajuntament es comprometera a de manera urgent, demanar l’ajut de les institucions amb competències ( Diputació, Conselleria, Ministeri) a obtindre ajuts tècnics i econòmics per iniciar els treballs de restauració de tot el conjunt.

Després de votar en contra de les propostes d’Units, aquest grup va traslladar per mitjà del Grup Parlamentari de Compromís a les Corts Valencaines una sèrie de preguntes parlamentàries adreçades a la Conselleria de Cultura, i una Proposició no de Llei demanant l’actuació autonòmica per salvar aquest conjunt històric artístic tant emblemàtic per les comarques de Castelló.

El PP, després d’haver votat en contra, van acudir a la Fira Internacional de Turisme de Madrid, FItur, venent entre els atractius del poble el Castell al qual havien acabat de votar en contra: http://www.cabanes.es/ca/node/870. Però el més marcià del cas, és que al mateix temps, i segurament pel toc d’atenció de la Conselleria de Cultura al ser informada per l’oposició, el Decret d’alcaldia que fan, dos mesos després de ser coneixedors de l’amenaça de runa del Castell, ha estat signat el dia 31 de gener, i obviant la Llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, que parla inclòs d’expropiacions si el propietari no compleix, es limiten a parlar de la llei urbanística valenciana, tractant al conjunt del castell com un simple immoble sense més valor, i es demana al propietari que prenga mesures per evitar l’accés de les persones al recinte pels riscs existents, i demanant-li que contracte un tècnic per garantir la seguretat de l’entorn; és a dir, per un costat “conviden” i promocionen la visita a un monument, i després, demanen al propietari que tanque l’accés al mateix, aixó, en la mateixa data.

El PP, en el Decret, no fa cap esment de demanar ajut a cap institució, sols, donen trasllat a la Conselleria de Cultura del fet del risc que comporta l’accés a les persones, ni una sola petició d’ajut per restaurar-lo i posar-lo en valor, i no presta cap col·laboració al propietari per potenciar i recuperar el recinte.

Tot un exemple de com vol promocionar el PP el patrimoni del poble.