Cabanes 13 de gener de 2012 El PP va votar en contra en el darrer ple de dotar al municipi de cap reglament de normalització lingüística. Units pel poble va presentar una proposta que demana sols començar a treballar amb un reglament mínim, que podia ser purament simbòlic, i fins i tot a d’això el PP es va negar.

El coneixement i ús cada cop de la llengua del municipi és un fet, però malgrat això, enfront hi ha una administració local on el seu ús és sols residual. Sols ara, i a petició d’Units pel Poble, les actes de les sessions plenàries es fan també en valencià, i ahí s’acaba tot l’ús escrit de la llengua.

El PP va negar poder treballar en uns mínims per garantir el dret als ciutadans en tindre una administració local que atenga en el idioma propi. Units pel Poble va adjuntar un model de com podria ser el reglament, proposta que era oberta.

MOCIÓ PER FER UN REGLAMENT DE NORMALITZACIÓ LINGÚÍSTICA AJUNTAMENT DE CABANES

Cabanes no ha tingut fins ara cap reglament per potenciar la normalització lingüística . Per eixe motiu, es presenta al Ple següent proposta:

L’ajuntament en ple de Cabanes aprova:

– Instar a una Junta de Portaveus, perquè en un temps no superior als tres mesos, presenten davant d’aquest ple una proposta de reglament de consens, per normalitzar lingüísticament el nostre ajuntament

Per facilitar aquest procés,adjuntem un esborrany de com podria ser aquest reglament.

Article 1

El valencià és la llengua pròpia del municipi de Cabanes. Tots els ciutadans tenen dret a conèixer-la i a usar-la oralment i per escrit en les instàncies públiques.

Article 2

Els objectius d’aquest reglament són els següents:

a) Fer efectiu el dret de tots els ciutadans a conèixer i a usar el valencià.

b) Promoure la seua recuperació i fomentar-ne l’ús en tots els àmbits de la vida ciutadana.

c) Fer efectiu l’ús oficial del valencià, com a llengua pròpia de l’administració local i del municipi.

d) Normalitzar l’aplicació del valencià en l’àmbit de l’administració local de l’Ajuntament de Cabanes.

e) Estimular la presa de consciència col·lectiva quant a la potenciació. Ètica del fet idiomàtic valencià en tots els àmbits socials.

Article 3

1. Els acords que aprove l’ajuntament de Cabanes i que es publiquen o tinguen publicitat, hauran de redactar-se preferentment en valencià, fins a completar progressivament el procés de normalització idiomàtica.

2. Tindran plena eficàcia administrativa i jurídica oficial tots els documents impresos i els formularis redactats en valencià.

Article 4

La redacció de tots els documents públics es farà preferentment en valencià, fins a la plena normalització. com a llengua pròpia de l’administració i del municipi. Tanmateix, es garantirà el dret dels ciutadans a dirigir-se a l’ajuntament en qualsevol de les dues llengües oficials, valencià i castellà, oralment i per escrit, i a obtenir-ne resposta en la llengua utilitzada.

Article 5

1. Per a garantir les exigències lingüístiques legals i socials, el personal al servei de l’administració local (o els òrgans que en depenguen) haurà de posseir un coneixement lingüístic simètric (valencià-castellà) adequat a les funcions que han d’exercir, que faça possible atendre el ciutadà en la llengua que aquest sol·licite.

2. L’Ajuntament, d’acord amb el paràgraf 5.1. demanarà a les bases de convocatòries per a la provisió de places en l’administració Local, el coneixement dels idiomes oficials. El nivell de les proves a realitzar i la seua puntuació haurà d’estar d’acord amb el lloc de treball a ocupar.

Article 6

1. L’Ajuntament de Cabanes haurà de promoure i utilitzar el valencià en totes les dependències municipals centrals i en les despenentscentralitzades de l’Ajuntament: (Biblioteca, Casal Jove..etc), serveis assistencials, festes locals, etc. Així mateix, es promourà el valencià en els mitjans de comunicació propis (Butlletí d’Informació Municipal, web etc.), fins assolir una normalització total.

2. Les inscripcions o retolacions que identifiquen béns de propietat municipal tals com vehicles, maquinària, immobles o utillatge en general, s’escriuran únicament en la forma oficial valenciana.

3. La promoció i difusió de les activitats municipals mitjançant anuncis en diaris, revistes i altres publicacions, cunys radiofònics, fullets, catàlegs, publicitat, memòries, plànols, etc., es faran en valencià.

4. En les activitats recreatives organitzades per l’ajuntament i especialment les que es fan amb motiu de fires, actuacions, grups teatrals i altres actuacions anàlogues, el valencià tindrà una presència adequada a l’esperit i a les normes del Reglament de Normalització Lingüística. El paràgraf anterior també s’aplicarà als serveis de megafonia instal·lats amb motiu d’aquelles activitats.

5. La producció editorial de l’Ajuntament es farà com a norma general en valencià.

Article 7

1. Així mateix, informarà i assessorarà totes les entitats públiques o privades perquè col·laboren activament en la ràpida difusió de l’ús del valencià.

2. Totes aquelles publicacions d’entitats i aquelles publicitats que es facen per qualsevol mitjà de comunicació, cartells, ràdio i que compten amb al col·laboració i el patrocini de l’Ajuntament de Cabanes, si estan redactades íntegrament en valencià, podran comptar amb l’ajuda econòmica preferent.

Article 8

Tots els topònims del terme i els noms de les vies públiques es retolaran únicament en valencià. En els indicadors d’informació pública podrà valorar-se la conveniència d’utilitzar altres llengües.

Article 9

L’Ajuntament ha de propiciar i mantenir les relacions entre les institucions dels diversos territoris en procés de normalització. Lingüística, amb l’objectiu d’intercanviar experiències i avançar conjuntament en el camí de la normalització.

1. L’Ajuntament demanarà a les administracions públiques radicades al nostre país, oficialment la Comunitat Valenciana, que tota la documentació que li remeten estiga redactada preferentment en valencià.

2. L’Ajuntament instarà els organismes que hagen de col·locar rètols o indicacions al terme municipal perquè ho facen oficialment en valencià.

3. Els escrits que siguen adreçats a les autonomies catalana i balear es faran prioritàriament en valencià, per tal com la llengua és comuna.

Article 10

Es buscaran els mecanismes oportuns i col·laboració entre administracions per tal de :

1. Planificar les actuacions i activitats encaminades a la progressiva normalització del valencià.

2. Assessorar i corregir textos presentats pels diversos ens públics o privats.

3. Organitzar cursos de reciclatge permanent per als funcionaris i empleats públics, com també per a altres col·lectius que ho necessiten i que ho solliciten formalment.

4. Assessorar i animar els funcionaris en l’ús del valencià.

5. Assessorar, preparar i proposar la necessitat i la baremació dels exercicis de valencià a realitzar en les proves d’accés de les convocatòries públiques a l’Ajuntament.

6. Informar els ciutadans sobre les ajudes per al foment del valencià, procedents de la Generalitat i altres administracions. Es facilitaran els tràmits a totes les persones interessades a beneficiar-se amb aquestes ajudes.

7. Fomentar i dur a terme activitats i campanyes per a l’ús del valencià.

8. Tenir com a funció bàsica el compliment i el desenvolupament d’aquest reglament.

Article 11

L’Ajuntament de Cabanes haurà de comptar amb la suficient consignació pressupostària per tal de fer realitat les tasques i els objectius propis de la política de Normalització Lingüística i del present reglament.

Disposició. derogatòria

Queden derogades totes les disposicions municipals que s’oposen al present reglament.