Cabanes. 29 d’octubre de 2011

Tot i les presses de l’equip de govern municipal per aprovar la nova ponència de valors dels terrenys afectats pel PAI Marina d’Or Golf, la modificació de l’ordenança de l’IBI per evitar uns pagaments astronòmics, s’ha aparcat per part del PP.

Units pel poble va presentar en el ple d’aquest dijous passat una moció que demanava aplicar una sèrie de bonificacions per fer front als problemes generats per l’aprovació de la nova ponència. El PP va argumentar que s’estava treballant en una ordenança i estaven a l’espera de resposta per part de Cadastre a alguna consulta.

Tot i la negativa del PP a aprovar els punts d’aquesta moció, es va demanar que es treballara en el nou text replegant les peticions que conté el text de la moció, per ajudar als veïns, i que es donava veu i possibilitat a l’oposició d’aportar idees i mesures.

Text de la moció:

En les últimes setmanes hem pogut comprovar com l’aprovació de la ponència de valors parcial que ha afectat al Sector “Marina D´Or Golf” ha generat una gran confusió i desemparament entre els propietaris de terrens afectats. Des de l’equip de govern no s’ha sabut explicar la diferència entre valor unitari, valor cadastral i la seua afecció a l’Impost sobre Béns Immobles, a més d’altres tributs la base imposable dels quals o referència és el valor cadastral.


S’ha parlat públicament d’intencions respecte a modificar el tipus de gravamen del citat Impost sobre Béns Immobles , però la veritat és que no figura en cap Junta de Govern l’inici d’actuacions per a la modificació o confecció d’ordenança municipal que possibilite un Impost just i menys perjudicial per als propietaris afectats per la ponència de valors aprovada amb l’informe favorable de la Junta de Govern municipal.

Segons l’article 127 de la Llei de bases de règim local és la Junta de Govern qui aprova els projectes d’ordenances i qualsevol que afecte a l’impost esmentat ha d’estar publicada abans de l’1 de Gener de 2012 si es vol aplicar als I.B.I. de l’any que ve, ja que aqueix impost es reporta cada 1 de Gener.

El procés de confecció i aprovació d’una ordenança fiscal no és senzill, i més en un cas com aquest, en el qual les bonificacions i exempcions estan taxats en la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, el procés requereix una exposició pública pel termini mínim d’un mes perquè els afectats, tota la població en aquest cas, puguen al·legar el que estimen convenient. Eixes al·legacions han de ser estudiades i aprovades en Ple per acord de majoria simple. Però abans ha de redactar-se el model d’ordenança, que siga equitativa per a tots els veïns i no supose una sagnia per a les seues butxaques a conseqüència de l’informe favorable a la ponència de valors. La situació econòmica actual no ha de suposar una major despesa en impostos per als veïns, sinó que des de l’Ajuntament hem de reduir les nostres despeses i també els tipus dels impostos, procurant majors bonificacions dins de la legalitat.

Des del Grup Municipal d’Units pel Poble, vam mostrar la nostra preocupació davant la passivitat de l’equip de govern davant la situació generada des de l’aprovació de la ponència de valors, per la qual cosa aquesta moció pretén ser un impuls necessari i urgent per a evitar majors perjudicis econòmics per a les butxaques dels veïns.

Per tot això, es presenta al ple de l’ajuntament, la següent proposta d’acords:


Primer.
L’ajuntament en Ple aprova la immediata creació d’una comissió de treball tripartita que amb l’ajuda de la T.A.G. en matèria econòmica redacte l’ordenança que va ser exposada, que comportarà necessàriament una reducció en la base imposable de l’impost prevista en l’article 67 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals , que permeta que els afectats del Sector Marina D´Or Golf amb prou faenes noten diferència entre el que venies pagant fins ara. Es coordinaren les bonificacions previstes en l’Ordre Ministerial d’Economia i hisenda de de 14 d’Octubre de 1998 amb els de la Llei Reguladora d’hisendes Locals, i s’explicarà puntualment i per escrit a la població, atenent les preguntes , precs i suggeriments que puguen fer. . També es modificarà el tipus de gravamen reduint el mateix tenint en compte que la llei preveu un mínim de 0´4%.

Segon: En aquesta ordenança es regularà una bonificació de fins al 90 % de la quota íntegra de l’Impost a favor dels béns immobles urbans situats en àrees o zones del municipi que, conforme a la legislació i planejament urbanístics, corresponguen a assentaments de població singularitzats per la seua vinculació o preeminència d’activitats primàries de caràcter agrícola, ramader, forestal, pesquer o anàlogues i que disposen d’un nivell de serveis de competència municipal, infraestructures o equipaments col·lectius inferior a l’existent en les àrees o zones consolidades del municipi, sempre que les seues característiques econòmiques aconsellen una especial protecció, especificant les característiques peculiars i àmbit dels nuclis de població, àrees o zones, així com les tipologies de les construccions i usos del sòl necessaris per a l’aplicació d’aquesta bonificació i la seua durada, quantia anual i altres aspectes substantius i formals


Tercer: Igualment es regularà una bonificació de fins al 90 % de la quota íntegra de l’impost a favor d’aquells subjectes passius que ostenten la condició de titulars de família nombrosa, especificant la classe i característiques dels béns immobles al fet que afecte, durada, quantia anual i altres aspectes substantius i formals d’aquesta bonificació, així com les condicions de compatibilitat amb altres beneficis fiscals.

Quart; I també es regularà una bonificació de fins al 50 % de la quota íntegra de l’impost per als béns immobles en els quals s’hagen instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol. L’aplicació d’aquesta bonificació estarà condicionada al fet que les instal·lacions per a producció de calor incloguen col·lectors que disposen de la corresponent homologació per l’Administració competent.