GRUP MUNICIPALUNITS PEL POBLE

S’APROVA EL NOU VALOR CADASTRAL DELS TERRENYS DEL PAI MARINA D’OR GOLF

El dia 29 de setembre es va publicar al BOP (Butlletí Oficial de la Província) l’aprovació de la nova ponència de valors dels terrenys del PAI Marina d’Or Golf. Per tant, l’any que ve l’Ajuntament ja cobrarà el nou IBI, que suposarà un greu perjudici per als veïns afectats. Volem deixar novament constància que per començar a cobrar aquest nou IBI era necessària que la publicació al BOP es fera abans del dia 1 d’octubre, tal i com ha succeït.

Per arribar a aquest punt era necessari que l’Ajuntament informara favorablement de la ponència de valors. Com vam informar en el passat full informatiu, en un primer moment Cadastre va remetre la ponència a l’Ajuntament i es va detectar una errada tècnica. Una vegada corregida aquesta errada, el dimecres 7 de setembre va arribar novament a l’Ajuntament la ponència i Cadastre va sol·licitar un nou informe. Al dia següent, dijous 8 de setembre, la Junta de Govern, composada per quatre membres del PP, aprova informar favorablement. Sembla mentida la rapidesa (tan sols un dia per fer un informe favorable) i també el fet d’avançar la Junta de Govern (que normalment es fa els dimarts) per tal d’accelerar-ne l’aprovació.

El que volem assenyalar ara és que l’Ajuntament haguera pogut paralitzar el procés si haguera fet un informe desfavorable a la ponència de valors presentada per Cadastre, o si simplement no haguera fet cap informe. Açò es pot constatar en la CIRCULAR 02.03.04/2009/P, DE 19 DE ENERO DE 2009, SOBRE ACTUACIONES, CALENDARIO Y MODELOS A APLICAR EN LOS PROCEDIMIENTOS DE VALORACIÓN COLECTIVA DE CARÁCTER GENERAL Y PARCIAL DE BIENES INMUEBLES URBANOS. En la instrucció quarta d’aquesta circular, que fa referència a l’informe municipal previ a l’aprovació de les ponències de valors, s’assenyala textualment que:

“El artículo 83 de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y de Procedimiento Administrativo Común establece que los informes serán facultativos y no vinculantes. No obstante lo anterior, no se procederá a aprobar ninguna ponencia de valores total ni parcial si no se ha recibido el informe favorable del ayuntamiento afectado”.

Des d’Units pel Poble, pretenem que la gent del poble siga conscient que l’Equip de Govern d’aquest Ajuntament és el responsable directe de la pujada exagerada de l’IBI de les terres afectades pel PAI Marina d’Or Golf.

Així mateix, altres taxes que paguem tots els veïns depenen directament de les ordenances municipals que cada Ajuntament aprova. Com poden vore en la següent graella, en què es fa una comparativa amb alguns pobles del voltant, al nostre poble les taxes són, en general, superiors.

Jutgen vostés mateixos si l’Ajuntament vetla pels interessos de la gent del poble


Fem(basura) habitatge unifamiliar (€)

Fem bars, cafeteries (€)

IBI Rústic (% valor cadastral)

IBI Urbà (% valor cadastral)

CABANES

110,96

369,90

0,80

0,70

Vall d’Alba

59,00

100,00

0,60

0,55

Vilafamés

44,28

99,64

0,60

0,40

la Pobla Tornesa

30,00

50,00

0,65

0,50

Vilanova d’Alcolea

95,00

140,00

0,75

0,75

les Coves

81,18

205,09

0,40

0,70

Orpesa

58,00

58,00

0,30

0,65

Benlloch

65,00

200,00

0,90

0,80

Amb aquesta informació, ens agradaria que vosté fóra conscient que la recaptació d’impostos no és igual a tots els pobles. Entenem que és una època de crisi econòmica i que l’Ajuntament té menys ingressos que en aquets darrers anys, però això no és motiu suficient perquè la gent d’aquest poble haja de fer front de manera sistemàtica a uns impostos significativament superiors a la resta de pobles del voltant el quals, òbviament, també es veuen afectats per la crisi actual (dels 8 pobles de la comparativa, som el poble que paga més impostos pel tema del fem, i sols hi ha un poble on els percentatges de l’IBI rústic i urbà són majors que a Cabanes).

Des d’Units pel Poble, defensem que és necessària una nova gestió econòmica per part de l’Equip de Govern capaç de reduir despeses innecessàries. Així, es podrien rebaixar les taxes que paguem entre tots, en un moment en què la majoria de famílies passa per una situació econòmica desfavorable.

Lògicament, es fàcil seguir amb un ritme de despeses alt al temps que es cobren impostos elevats i es busca recaptar més i més afavorint la pujada cadastral dels terrenys, però creiem que aquesta no deuria de ser la forma de procedir d’un Ajuntament. Amb aquest nou escrit, com sempre, volem senzillament que els veïns i veïnes de Cabanes tinguen nous elements de judici per valorar millor la situació i que cadascú pugue fer les reflexiones que considere oportunes.

Grup Municipal Units Pel Poble.