CABANES 28 DE SETEMBRE. La solució que ha donat avui la directora del Parc Natural del Desert de les Palmes, María Teresa Vicente, d’instal·lar caixes trampa per fer front a la plaga de porcs senglars que està sent un veritable problema per als agricultors i veïns d’aquest paratge, és exactament la única mesura junt a les esperes nocturnes que ha vingut emprant la Conselleria fins ara, i que no ha donat cap resultat.

En una resposta parlamentària en setembre de 2009, el aleshores Conseller de Medi Ambient donava per solucionat el problema amb exactament aquestes mesures, i deixava clar que era els mitjats que posava la Conselleria a la ma dels propietaris dels terrenys de dins del parc, després de demanar-ho i obtindre el permís, en cap cas era la Conselleria qui actuava d’ofici.

En tots els casos, o es donen permisos per a que els afectats cacen als exemplars, o per a que ells instal·len pel seu compte les caixes que temporalment dóna la Conselleria. Des d’aleshores, el problema no ha fet més que incrementar-se, les destroces als propietaris van a més, els perills de colisió o de supervivència d’altres espècies continua, i la Conselleria manté el seu paper passiu.

Per tant, de nou, les paraules d’avui la Directora del Parc Natural, és que no es va a fer res més del que es fa, que és a totes llums insuficients.

La Conselleria no està donant informació d’aquestes suposades mesures “ l’existència de les anunciades caixes trampa són a hores d’ara completament desconegudes pels afectats. Caldria que la Conselleria informara d’aquests suposats plans i facilitara tots els tràmits als afectats per ajudar a controlar aquest fenomen, però hem vist com no es prenten prendre cap mesura com un control sobre la població. No hem vist cap compromís per controlar periòdicament la superpoblació, i el control hauria de ser efectuat per la Conselleria, així com l’eliminació dels exemplar, de cap manera es pot donar carta blanca als caçadors per a que ells establisquen quan hi ha sobrepoblació, o quants exemplars ha de caçar.

Les queixes dels veïns van en augment, ja que s’estan causant molts danys en fruiters i conreus de tot tipus, en zones prou apartades dels Desert de les Palmes; arrasant amb tot; des de ribes de pedra, instal·lacions de reg a degoteig i sembrats, en grups de fins a 20 exemplars, suposant al mateix temps un risc per a la circulació en moltes vies de la localitat. Aquesta espècie esdevé ja un problema molt seriós per altres de gran valor, ja que es menja tot allò que pilla al seu abast: des de nius d’aus, o a especies protegides com el caragol blanc.

Les batudes que s’organitzen ocasionalment amb els caçadors de la zona, són ineficaces en quant el problema és continu i sembla anar a més “no han de ser els caçadors qui regulen eixa sobre població, sinó els propis organismes de la Conselleria i de la Junta Rectora del Paratge; una població excessiva d’una espècie amb tanta afecció sobre l’entorn, és perjudicial en tots els extrems; en tant que afecta a l’equilibri del propi ecosistema, afectant a les cries i postes d’altres espècies, a la vegetació, i sobre tot, quan ixen de l’espai acotat com a Paratge Natural i afecta a les zones de conrreu; perquè creen un dany considerable als llauradors i perquè es genera una opinió contrària i de rebuig entre la població a les zones protegides, com si aquestes foren el problema en si del mal que estan fent aquestes espècies.

Ha de ser la Conselleria qui done resposta i que no siga acabar a escopetades amb la sobrepoblació.

+ info 605440283

http://unitspelpoble.tk/ unitspelpoble@gmail.com