CABANES 11 DE MAIG DE 2011. La candidatura municipal “Units pel Poble” de Cabanes i la Ribera, continua exposat aquells punts que incideixen en un ajuntament més democràtic i participatiu, on es tinga sempre en compte l’opinió dels veïns en el dia a dia.

La pròpia idea de la candidatura, oberta a tots els veïns, i on són tant importants els 21 noms de la candidatura com els que donen suport des de fora, aplica aquesta idea del que ha de ser la política municipal; participació i transparència. Per eixe motiu, es proposa seguir exemples de pobles del voltant, com ara Benlloc, i fer consultes al pobles sobre temes que generen polèmiques i controvèrsia.

Per posar un exemple, els veïns de Benlloc van “votar” si volien o no, i de quina manera, una planta de biogàs, impulsada per la Unió de Llauradors( generada a partir d’excrements d’animals) i van decidir que el volien en una sèrie de condicions, que es van a complir).

En el cas concret de Cabanes, hi ha un projecte d’incineradora d’animals morts, al qual el Consell de la Generalitat va aprovar l’estiu passat destinar 800.000 euros a la Mercantil Agrícola Ganadera de Castellón (impulsat per FEPAC-ASAJA) per un projecte que “contempla la construcció de una planta de tractament de residus ramaders a Cabanes que, amb una superfície de 40.000 metres quadrats i una potència de 500 kW, tindrà capacitat per a atendre els residus generats en les granges de la zona”, segons la pròpia nota de premsa de la Conselleria . En aquest cas, no és que ni s’haja preguntat als veïns, és que ni tant sols s’ha informat, s’ha negat la informació en el ple municipal, mentre els impulsors fan anys tenen els terrenys i el projecte fet.

Per a Units pel Poble, casos com aquests, o els problemes continus que ha estat causant l’actual model urbanístic entre els veïns, fiancen la idea de que qui ha de decidir sempre quan es tracten de temes que comporten confrontació i malestar, ha de ser tot el poble, i no l’equip de govern que tinga majoria absoluta. La gent els dóna confiança per governar durant quatre anys per complir un programa electoral, però tot allò que no està reflectit en eixe programa, que seria entés com un contracte a complir, tot allò pel qual no s’ha preguntat, quan genere polèmica, s’ha de demanar opinió al poble”