La candidatura “Units pel poble” de Cabanes i la Ribera, proposa dotar al poble d’un museu etnològic que puga albergar permanentment les importants troballes arqueològiques així com peces de valor històric i etnològic.

Segons Units pel poble, molts municipis amb menys potencial compten amb llocs on s’exposen eines antigues, indumentària, i elements antics, i a Cabanes, tot i ser un poble amb un gran interès històric no es té cap espais museístic. No es tracta d’una gran inversió en un local de grans dimensions, sinó de tindre espais on poder guardar i fer visitables aquestes eines o troballes.

Des de la candidatura municipal s’ha recordat com a hores d’ara, el Museu de Belles Arts de Castelló, que és on van a parar totes les troballes arqueològiques del terme, ja no disposa ni d’espai físic no tant sols per exposar-les, sinó ni tant sols per emmagatzemar-les; d’haver un espai municipal, es podria anar guardant aquests, i seria un revulsiu per al turisme al municipi.

A banda de troballes iberes i romanes per tot el terme ( urnes funeràries, monedes, vaixelles, joies…etc), en els darrers anys aquestes s’han multiplicat per les actuacions urbanístiques: sols en el PAI Mundo Ilusión i amb les obres del vial Cabanes-Orpesa, s’ha hagut de fer un seguiment arqueològic en varis jaciments com Les Codines, la Mollonada, Pla de Climent, Tacat i Els Tancats, Pont de Miravet, Mas de la Marquesa I, II i III, Mas de Celades, Gombí, Mas de Bernadino I, II, i Els Perxets. Igualment, en el seu moment va reconèixer l’existència d´altres assentaments, dins de la mateixa zona afectada pel PIA; en la Mollonada II, Casa del Curro i Racó de Canelles III, IV,V i VI.

Torre de la Sal . S’ha posat especial èmfasi en el cas del poble marítim de Torre de la Sal, on per les obres del PAI homònim, s’han tret a la llum una important ciutat ibera de del segle II abans de la nostra era; als voltants de la Torre vigia medieval que dóna nom a la partida, s’estén una ampla trama urbana que es calcula sobre les 10 Ha , tot i que una part ha estat afectada per la regressió marina; així, a hores d’ara, han aparegut diverses estructures de vivendes de fa més de dos mil anys, traçats urbans, dos importants vials, o dos forns de calç, que demostren la importància “industrial” de la ciutat.

També s’ha trobat una impressionant necròpolis islàmica dels segles XI i XII; restes neolítiques i romanes, islàmiques i medievals, que podrien donar lloc a un espais arqueològic i museístic de primer ordre, troballes que ara estan complement desaprofitades

http://unitspelpoble.tk/